Besparingstips

Korting berekenen, hoe doe je dat? Hoeveel, procenten en meer

een overzicht van hoe je korting moet berekenen - procenten, sommetjes en meer
0

een overzicht van hoe je korting moet berekenen - procenten, sommetjes en meer

Het berekenen van korting is een vaardigheid die je op de basisschool wordt aangeleerd. In de cito-toetsen voor groep 7 en groep 8 komen veel sommen voor die vragen om deze vaardigheid. En dat is niet voor niets, het is heel erg belangrijk en vooral handig om goed uit de voeten te kunnen met dergelijke berekeningen. En eigenlijk is het ook helemaal niet zo ingewikkeld. Toch kan het best zijn dat je even geen idee meer hebt hoe het nu ook alweer precies zat. Daarom even een opfrissertje in dit artikel! Hoe bereken je korting precies? Wat heeft werken met percentages daar mee te maken? We vertellen je het hieronder.

Het bedrag berekenen

Het kan zijn dat je wilt weten wat het bedrag is dat je moet betalen na het aftrekken van de korting. Je weet dus bijvoorbeeld dat er 20% korting is op een spijkerbroek. Om te kunnen berekenen hoe duur de spijkerbroek nu is, moet je natuurlijk eerst weten hoe duur de spijkerbroek zonder de 20% korting is. Stel dat de broek zonder korting 90 euro kost.

Je weet dat 20% staat voor ‘twintig honderdste’. Je moet dus eerst die 20 door honderd delen. Dat is 0,2. De broek kostte 90 euro. Dan wordt de volgende stap 0,2 keer 90. Dan bereken je immers wat 20 procent van 90 is. 0,2 keer 90 is 18. Er gaat dus 18 euro van de originele 90 euro af. 72 euro is dus de prijs die je moet betalen voor de broek wanneer er 20% korting op zit.

Berekenen hoeveel procent korting je krijgt

Er kan zich ook een andere situatie voordoen. Stel dat je wel weet wat het oude bedrag van een artikel is, en je weet ook wat de nieuwe prijs van een artikel is. Alleen weet je niet hoeveel korting je nu precies krijgt. Gelukkig kun je dit ook gemakkelijk uitrekenen. Er zijn vaste stappen die je kunt volgen om korting te berekenen in procenten. In dit voorbeeld gaan we uit van een artikel dat eerst 150 euro kostte, en nu is afgeprijsd naar 120 euro.

  • Eerst bepaal je het geheel. Het geheel is altijd 100%. In dit voorbeeld is het geheel dus gelijk aan de oude prijs van het artikel: namelijk 150 euro.
  • Bepaal de nieuwe prijs. In dit geval is de nieuwe prijs na korting 120 euro.
  • Bereken het verschil tussen beide bedragen. Je weet dus de oude prijs, en je weet de nieuwe prijs. Wat is het verschil tussen deze bedragen? In dit geval is dat dus 150 euro min 120 euro. Dan blijft er 30 euro over. Het verschil is dus 30 euro.
  • Bepaal welk deel het verschil is van de oude prijs. Je weet dat het verschil tussen de oude en de nieuwe prijs 30 euro is. Dan vraag je jezelf af: welk deel is 30 euro van 150 euro? 150 euro is immers de oude prijs. Je berekent dit door de oude prijs te delen door het verschil. In dit geval dus 150 euro delen door 30 euro. Dat is 5. 30 euro is dus het vijfde deel van 150 euro.
  • Hoeveel procent is dat? Je hoeft nu alleen nog maar te bepalen hoeveel procent dit deel is. Je weet nu dat 30 euro in dit geval een vijfde deel van 100% is. Dan wordt de som 100% gedeeld door 5. Dat is 20. Nu weet je hoeveel korting je krijgt: 20%!

Eigenlijk is korting berekenen helemaal niet zo lastig. Maar wel erg handig!

‘Voordeelsparen’- alles wat je moet weten

Previous article

Hoe belangrijk is goede isolering om te besparen?

Next article
Login/Sign up