Korting berekenen, hoe doe je dat? Hoeveel, procenten en meer

een overzicht van hoe je korting moet berekenen - procenten, sommetjes en meer

Hoofdrekenen. Wanneer heb jij dat voor het laatst gedaan? Vaardigheden ophalen en oefenen kan geen kwaad. Kan jij nog procenten berekenen zonder hulp?

Basisschool vaardigheden

Het berekenen van korting is een vaardigheid die je op de basisschool wordt aangeleerd. In de cito-toetsen voor groep 7 en groep 8 komen veel sommen voor die vragen om deze vaardigheid. En dat is niet voor niets, het is heel erg belangrijk en vooral handig om goed uit de voeten te kunnen met dergelijke berekeningen. Eigenlijk is het ook helemaal niet zo ingewikkeld. Toch kan het best zijn dat je even geen idee meer hebt hoe het nu ook alweer precies zit. Daarom even een opfrissertje in dit artikel! Hoe bereken je korting precies? Wat heeft werken met percentages daar mee te maken? We vertellen je het hieronder.

Het bedrag berekenen

Het kan zijn dat je wilt weten wat het bedrag is dat je moet betalen na het aftrekken van de korting. Je weet dus bijvoorbeeld dat er 20% korting is op een spijkerbroek. Om te kunnen berekenen hoe duur de spijkerbroek nu is, moet je natuurlijk eerst weten hoe duur de spijkerbroek zonder de 20% korting is. Stel dat de broek zonder korting 90 euro kost.

Je weet dat 20% staat voor ‘twintig honderdste’. Je moet dus eerst die 20 door honderd delen. Dat is 0,2. De broek kostte 90 euro. Dan wordt de volgende stap 0,2 keer 90. Dan bereken je immers wat 20 procent van 90 is. 0,2 keer 90 is 18. Er gaat dus 18 euro van de originele 90 euro af. 72 euro is dus de prijs die je moet betalen voor de broek wanneer er 20% korting op zit.

Een andere manier is om eerst 10 procent uit te rekenen. Als je het moeilijk vind om met grotere getallen of ongelijke getallen te rekenen kan je dat doen. Stel dat diezelfde broek nu 15% korting heeft. Dan wil je bijvoorbeeld eerst 10 door honderd delen. Dat is 0,1. 0,1 keer 90 is 9. Neem vervolgens de overige 5%, ook wel 0.05 en doe dat keer 90. Dan kom je uit op 4,5. Tel die twee bij elkaar op en dan is 13,50 je antwoord. €13,50 euro van 90 is €76,50. Op deze manier kan je de rekensom in stukjes verdelen als je het moeilijk vindt.

Berekenen hoeveel procent korting je krijgt

Er kan zich ook een andere situatie voordoen. Stel dat je wel weet wat het oude bedrag van een artikel is en je weet ook wat de nieuwe prijs van een artikel is. Alleen weet je niet hoeveel korting je nu precies krijgt. Gelukkig kun je dit ook gemakkelijk uitrekenen. Er zijn vaste stappen die je kunt volgen om korting te berekenen in procenten. In dit voorbeeld gaan we uit van een artikel dat eerst 150 euro kostte, en nu is afgeprijsd naar 120 euro.

  • Eerst bepaal je het geheel. Het geheel is altijd 100%. In dit voorbeeld is het geheel dus gelijk aan de oude prijs van het artikel: namelijk 150 euro.
  • Bepaal de nieuwe prijs. In dit geval is de nieuwe prijs na korting 120 euro.
  • Bereken het verschil tussen beide bedragen. Je weet dus de oude prijs en je weet de nieuwe prijs. Wat is het verschil tussen deze bedragen? In dit geval is dat dus 150 euro min 120 euro. Dan blijft er 30 euro over. Het verschil is dus 30 euro.
  • Bepaal welk deel het verschil is van de oude prijs. Je weet dat het verschil tussen de oude en de nieuwe prijs 30 euro is. Dan vraag je jezelf af: welk deel is 30 euro van 150 euro? 150 euro is immers de oude prijs. Je berekent dit door de oude prijs te delen door het verschil. In dit geval dus 150 euro delen door 30 euro. Dat is 5. Deze 30 euro is dus het vijfde deel van 150 euro.
  • Hoeveel procent is dat?Je hoeft nu alleen nog maar te bepalen hoeveel procent dit deel is. Je weet nu dat 30 euro in dit geval een vijfde deel van 100% is. Dan wordt de som 100% gedeeld door 5. Dat is 20. Nu weet je hoeveel korting je krijgt: 20%!

Procent of procentpunt

Er is nog al eens verwarring over procenten en procentpunten. Wanneer gebruik je het een en wanneer gebruik je het ander? Goed om te weten natuurlijk, zodat je niet iets zegt dat niet klopt. Wanneer er bijvoorbeeld een procentuele stijging is, kan je dit gebruiken. Een aantal haar geleden ging bijvoorbeeld de btw omhoog van 19% naar 21%. De btw ging niet omhoog met 2%, maar met twee procentpunt. Dat is dit ‰ symbool. Een procent met een punt.

Als de btw met 2% omhoog was gegaan was het percentage nu 19,38 geweest, want 2% van 19 is 0,38. De verhoging is 2 procentpunt.

Een ander voorbeeld is bijvoorbeeld de spaarrente. Gaat deze van 2% naar 3% is de verhoging niet met 1%, maar met 1 procentpunt. De procentuele stijging is 50%.

Oefening baart kunst

Schaam je vooral niet als je soms wat moeite hebt met rekenen. Het komt vaker voor dan je misschien denkt dat volwassenen niet zo goed meer kunnen rekenen. Door de komt van smartphones wordt er veel vaker een rekenmachine gebruikt dan de hersenen gekraakt worden. Bestudeer dit artikel aandachtig en maak eens een paar sommetjes. Je zal zien dat het er zo weer in zit. Eigenlijk is korting berekenen helemaal niet zo lastig. Maar wel erg handig!