‘Voordeelsparen’- alles wat je moet weten

Wist je dat boodschappen doen steeds duurder wordt? Zo bleek onlangs uit onderzoek van televisieprogramma ‘Kassa’ dat klanten van supermarkten veel meer moeten betalen voor hun boodschappen dan een jaar geleden. De boodschappen zouden gemiddeld 8% duurder zijn dan vorig jaar. Alleen daarom al is het echt de moeite waard om bewust boodschappen te doen. Of dat nu bij de supermarkt is, een kledingwinkel of een webshop. Bijna overal kun je op een bepaalde manier voordeliger aankopen doen wanneer je denkt aan bepaalde zaken. Een bekende manier is ‘voordeelsparen’. Hieronder vertellen we je er alles over.

Wat is voordeelsparen precies?

Bij voordeelsparen word je eigenlijk beloond voor je loyaliteit als klant. Je spaart immers voor korting, wat eigenlijk inhoudt dat hoe vaker je ergens winkelt, hoe eerder en hoe meer korting je krijgt. Voordeelsparen is dus vooral erg prettig wanneer het gaat om een winkel waar je regelmatig aankopen doet. Bekende voorbeelden zijn de grotere supermarktketens waar je beloond wordt voor het aanschaffen van een bepaald bedrag aan boodschappen. Je ontvangt dan korting als beloning. Vaak op een ander product dat niet vast in de schappen ligt, zoals ovenschalen of een luxe servies set.

Voordeelsparen voor webshops

De vorm van voordeelsparen die supermarkten toepassen kennen we allemaal wel. Maar steeds meer mensen winkelen online. Ook voor deze mensen is er een oplossing: er zijn websites die faciliteren in kortingen en acties voor webshops. Juist in deze branche is dit een uitkomst. Dit omdat het aanbod van online winkels enorm is. We weten allemaal hoe onoverzichtelijk het kan zijn om online te zoeken naar de voordeligste aanbieder van een product. Zeker wanneer het gaat om een product dat door veel partijen wordt aangeboden zie je al snel door de bomen het bos niet meer.

Je vindt online gelukkig net zo veel – zo niet meer – kortingen en acties voor elke denkbare branche. Het mooie van dit soort websites is dat je hiervoor niet eerst talloze boodschappen in huis hoeft te halen, en dus het bedrag van de korting al zo’n beetje hebt uitgegeven.

Waarom doen we mee aan spaaracties?

Op zich is er niets mis met dergelijke acties. Maar het is wel goed om te bedenken waarom we meedoen met spaaracties. Vormen van spaaracties zoals voordeelsparen werken namelijk wel in op bepaalde systemen die bij ons mensen is ingebouwd. Dit soort acties spelen namelijk enorm in op het gevoel van schaarste. Er is bijna altijd sprake van een bepaalde tijd waarin gespaard kan worden. Kortom: wees er snel bij, want anders loop je al het voordeel mis!

Bedenk dus dat je ook wel wordt aangezet tot het gebruik maken van dergelijke acties. Daar is niets mis mee op zich, want het levert je immers voordeel op! Zolang je je er wel van bewust bent kan je weinig gebeuren. Het is ook niet zo verwonderlijk, want het geeft zelfs een lichamelijke reactie wanneer je voordeel krijgt. Onze hersenen maken het gelukshormoon dopamine aan en zorgen voor een goed gevoel.

In ieder geval zijn acties zoals voordeelsparen zeer de moeite waard. Als je jouw aankopen bewust doet en gebruik maakt van dergelijke acties zal je echt bedragen besparen die de moeite waard zijn!