Een bedrijf verkopen? Denk dan hieraan!

Het van de hand doen van je eigen bedrijf is geen eenvoudige beslissing. Na alle inspanningen die jij hebt verricht om van je onderneming een succes te maken, wil je niet dat een overname dit allemaal teniet doet. Door je bedrijf te verkopen, krijg je met veel vraagstukken te maken en dat kan nogal wat stress met zich meebrengen. Geen nood, met de juiste hulp wordt het verkopen van jouw bedrijf een doorslaand succes.

Waarom bedrijf verkopen?

Er is een reden waarom jij hebt besloten dat je het bedrijf van de hand wilt doen. Nu je de beslissing eenmaal hebt genomen, zul je de daad bij het woord willen voegen. Denk hier niet te lichtzinnig over, want de verkoop van een onderneming leidt tot de nodige consequenties. Wellicht heb je werknemers in dienst en wil je dat zij geen hinder ondervinden van de bedrijfsovername. Hoe bepaal je de waarde van je bedrijf om zeker te zijn dat de verkoop lonend is? Allemaal vragen waar een specialist op het gebied van bedrijf verkopen het antwoord op heeft.

Bedrijf in kaart brengen

Jouw wens om te verkopen, moet wel op het juiste moment komen om een goede opbrengst te garanderen. Het is belangrijk om in kaart te brengen of jouw bedrijf verkoopklaar is. Enkele vragen die jij je hier bij kunt stellen, zijn:

  • Binnen welke termijn wil ik verkopen?
  • Wat is mijn huidige voorraad?
  • Hoe winstgevend is mijn onderneming?
  • Hoe heeft de omzet zich ontwikkeld?
  • Wat is het werknemersaantal van mijn bedrijf?

Door deze vragen voor jezelf te beantwoorden, heb je een belangrijke stap gezet in aanloop naar de verkoop van je bedrijf. Doe dit bij voorkeur met een specialist. Zo voorkom je dat je belangrijke zaken over het hoofd ziet.

Kleine letters, grote gevolgen

Geduld is een schone zaak bij een dergelijk zakelijke beslissing. Ga daarom niet te snel overstag en zorg dat je precies weet wat je doet tijdens de afrondende fase. Laat je voor de juridische kant van de overname goed voorlichten om te voorkomen dat je overnamedocumenten kleine letters bevat die jou veel geld gaan kosten. Je kunt pas opgelucht ademhalen na het zetten van je handtekening, als aan alle gestelde voorwaarden is voldaan en jouw belangen goed in kaart zijn gebracht door de deskundige partij die je hebt ingeschakeld.