Hoe bespaar je geld bij de oprichting van jouw bedrijf?

De kogel is door de kerk: je gaat een eigen bedrijf beginnen. Heel spannend! Maar misschien wordt het wel de beste beslissing die je ooit hebt genomen. Toch kan vooral het begin erg lastig zijn. Je moet al je angsten overboord kunnen gooien. Daarnaast vraagt het om een flinke investering. Zowel van tijd als geld. Natuurlijk zie je liever dat je zo snel mogelijk winst gaat maken. Daarom hoop je de kosten voor de oprichting van het bedrijf zo laag mogelijk te houden. Maar hoe pak je dat aan, zonder dat dit invloed heeft op de kwaliteit van het bedrijf? In dit artikel geven we enkele bespaartips. 

Een geschikte rechtsvorm kiezen 

Bij de oprichting van een bedrijf is het eerst belangrijk om de juiste rechtsvorm te kiezen. Als je het bedrijf geheel zelfstandig gaat runnen, kun je ervoor kiezen om een bv of een eenmanszaak op te richten. Wat de beste keuze is, is geheel afhankelijk van het soort bedrijf dat je runt en jouw eigen specifieke wensen.

Als starter is het meestal voordeliger om een eenmanszaak op te richten. Hierbij geniet je belastingtechnisch van meer startersvoordelen. Een bv oprichten is echter weer verstandiger als je verwacht snel meer winst te maken en als je er zeker van wil zijn dat je privévermogen goed beschermd blijft. Houd er wel rekening mee dat bij het oprichten van een bv ook de nodige extra kosten worden gemaakt. Zo moet bijvoorbeeld een akte door een notaris worden opgesteld. Je bent toch al gauw honderden euro’s kwijt voor enkel de oprichting. 

Wil je tijd besparen bij het oprichten van een bv en er zeker van zijn dat je de procedures op de juiste manier doorloopt? Schakel dan iemand in die hierbij kan helpen. Je kunt bijvoorbeeld de diensten van firm24.com gebruiken. Zij maken het mogelijk om alle procedures voor 100% online te doorlopen. Zo bespaar je veel tijd en zelfs wat geld. 

Een vliegende start 

Wees je bewust van de noodzaak om een vliegende start te maken. Het duurt enige tijd voordat online marketingcampagnes bijvoorbeeld effectief zullen zijn. Ook voordat je website eindelijk hoger gaat scoren binnen de zoekresultaten. Hoe langer jouw bedrijf blijft doorkabbelen, hoe langer het duurt voordat je echt winst gaat maken. Kijk daarom goed naar de dingen die je zelf kunt doen en waar je je ook comfortabel bij voelt. Vergeet niet dat sommige dingen beter aan deskundigen overgelaten kunnen worden. Dit kost misschien wat meer geld, maar dan weet je wel zeker dat het op de juiste manier wordt gedaan. Als het goed is, verdien je die investering dan ook op korte termijn alweer terug. Het is de kunst van het ondernemen om te bepalen hoe je dit precies indeelt en waar je de prioriteit aan geeft. 

Bespaar op je werkplek 

In de meeste gevallen kun je aan de start van jouw bedrijf nog gemakkelijk vanuit huis werken. Creëer eenvoudig een werkplek binnen jouw woning, zodat je hier verder geen geld aan hoeft uit te geven. Zodra het bedrijf gaat groeien, kun je altijd nog een ruimte buiten de deur zoeken.