Woningverbouwing financieren, zo zit dat!

Woningverbouwing financieren, zo zit dat!

Programma’s over het verbouwen van woningen zijn tegenwoordig populair op televisie. Het is fascinerend om te zien wat er allemaal mogelijk is om van een woning een paleis te maken. Maar wat als je niet genoeg spaargeld hebt om je te verbouwen? Gelukkig zijn er verschillende manieren om een verbouwing te financieren zonder dat je veel eigen middelen hoeft te gebruiken. We vertellen je graag meer!

Verbouwingshypotheek afsluiten

Een van de mogelijkheden om een verbouwing te financieren is het afsluiten van een verbouwingshypotheek. Dit is echter geen aparte hypotheekvorm, maar eerder een lening die gebruikt wordt om de kosten van een verbouwing te dekken. Dit kan bijvoorbeeld het plaatsen van een nieuwe keuken, badkamer of dakkapel zijn. Het afsluiten van een verbouwingshypotheek is echter niet altijd de beste optie. Dit komt omdat er kosten zijn verbonden aan het afsluiten van de lening, zoals de kosten voor notaris en financieel advies. Hierdoor kan het afsluiten van een verbouwingshypotheek duurder uitvallen dan het afsluiten van een persoonlijke lening, vooral bij kleinere verbouwingen.

Hypotheek verhogen

Een andere mogelijkheid om een verbouwing te financieren is het verhogen van je hypotheek. Dit kan alleen als je bij het afsluiten van de hypotheek een extra bedrag hebt gereserveerd dat nog niet is ingezet voor de aankoop van de woning en nog steeds beschikbaar is. Als je dit destijds niet hebt gedaan, kan dit alsnog worden gedaan. Houd er wel rekening mee dat je hiervoor naar de notaris moet gaan, wat extra kosten met zich meebrengt. Het verhogen van je hypotheek is echter niet gegarandeerd, aangezien je toestemming van de geldverstrekker nodig hebt voordat je het gereserveerde bedrag mag gebruiken om de verbouwing te financieren.

Persoonlijke lening

Als je liever geen hypotheek wilt afsluiten om je verbouwing te financieren, dan is een persoonlijke lening een goed alternatief. Het afsluiten van een persoonlijke lening vereist geen tussenkomst van een notaris en financieel advies is niet verplicht. Dit scheelt kosten in vergelijking met het afsluiten van een hypotheek. Het aflostermijn van een persoonlijke lening is korter dan die van een hypotheek, namelijk tien jaar in plaats van de gebruikelijke dertig jaar bij hypotheken. Dit betekent dat de maandlasten van een persoonlijke lening hoger zijn dan die van een hypotheek, maar het voordeel is dat je eerder schuldenvrij bent.

Check je financiële situatie goed

Check of je in staat bent om de maandelijkse kosten te dragen wanneer je van plan bent om een verbouwing te financieren. Als je kiest voor een verbouwingshypotheek of een persoonlijke lening via Becam, zal de geldverstrekker nagaan of je de lasten van de lening kunt dragen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de lening past bij je financiële situatie. Door veranderingen in de leennormen zijn de mogelijkheden voor een persoonlijke lening ruimer geworden en dit kan handig zijn bij het financieren van een verbouwing.

Bronnen en meer informatie:

https://www.becam.nl/blog/verbouwing-financieren-hypotheek-of-persoonlijke-lening/  https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/koopwoning/content/wat-aftrekken-met-verbouwingslening