3 tips om eenvoudig geld te besparen in het huishouden

brown wooden floor
Photo by Pixabay on Pexels.com

We zijn allemaal geraakt door de forse inflatie. De één meer dan de ander, maar we voelen het allemaal in onze portemonnee. Met de winter in het verschiet maken veel mensen zich zorgen om de energierekening. Kunnen we ons huis nog wel verwarmen? Dit is dan ook het juiste moment om op andere gebieden te besparen. Om zo extra geld over te houden en grotere financiële klappen in de toekomst beter aan te kunnen. Alle kleine beetjes helpen. Ook in het huishouden kan veel bespaard worden. Daarom in dit artikel drie eenvoudige tips om geld te besparen in het huishouden.

1.      Gebruik kwalitatieve schoonmaakmiddelen

Dit klinkt misschien ietwat tegenstrijdig. Voor kwalitatieve schoonmaakmiddelen betaal je immers ook meer geld. Toch hoeft dit niet te betekenen dat het ook daadwerkelijk duurder is. Het nadeel van B-merken is vaak dat je veel meer nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken. Hierdoor ben je genoodzaakt om meer te gebruiken en ga je dus ook sneller door je voorraad heen. Met een A-merk toiletreiniger, allesreiniger of glasreiniger doe je dan ook veel langer. Hierdoor bespaar je op de lange termijn geld. Houd ook zeker de aanbiedingen in de gaten. A-merken zijn regelmatig in de aanbieden. Als je op dat moment grootschalig inkoopt, kan je in de toekomst veel geld besparen. Zo zijn er tegen het einde van het jaar ook vaak aanbiedingen voor een jaarvoorraad wasmiddel, wasverzachter en vaatwastabletten. Dit is even een uitgave, maar zo bespaar je veel geld en ben je voor het hele jaar voorzien.

2.      Zet de verwarming één graad lager

Ondanks de hoge energiekosten wil je de komende winter natuurlijk niet in een koud huis doorbrengen. Wel zijn er wellicht veranderingen die je door kunt voeren. Bedenk bijvoorbeeld goed hoe warm je de thermostaat normaal gesproken zet. Wanneer je de temperatuur standaard één graad laat dalen, bespaar je enorm veel geld ten opzichte van vorig jaar. Probeer ook zoveel mogelijk warmte van buitenaf in huis te halen. Bijvoorbeeld door de gordijnen in de winter zoveel mogelijk open te laten als de zon schijnt en te sluiten zodra deze onder gaat. Zo haal je meer warmte in huis en hou je deze ook langer vast.

3.      Besparen op de boodschappen

Ook boodschappen zijn in het afgelopen jaar stukken duurder geworden. Gemiddeld betalen mensen tussen de 15 en 25 euro extra per week. Hier valt dan ook flink op te besparen. Allereerst door natuurlijk de acties in de gaten te houden en enkel te koken met wat er op dat moment in de aanbieding is. Ook is het goed om de prijzen onderling te vergelijken. Zo is groente en fruit (als je de acties volgt) vaak goedkoper bij een groenteboer op de markt.

Spreek elke week met jezelf een budget af. Pin dit geld en neem enkel dit geld mee als je weekboodschappen gaat doen. Zo stimuleer je jezelf om beter op te letten bij het doen van inkopen en ben je nooit meer kwijt dan verwacht. Als je alles pint, verlies je al snel het overzicht.