/

5 slimme manieren om te besparen op je inktverbruik

1. Gebruik de juiste inktcartridges

Het kiezen van de juiste cartridges kan een groot verschil maken in je printkosten. Goedkope, onbekende cartridges lijken misschien aantrekkelijk, maar ze kunnen uiteindelijk meer kosten door slechte afdrukkwaliteit en snellere slijtage van je printer. Investeren in huismerkcartridges van betrouwbare bedrijven, zoals 123inkt.nl, of originele cartridges, zoals de HP 305 kan op de lange termijn voordelig zijn. Deze cartridges bieden niet alleen een uitstekende printkwaliteit, maar gaan ook langer mee. Zo koop je minder vaak nieuwe cartridges en bespaar je geld.

2. Kies voor eco-printerinstellingen

Veel printers bieden eco-instellingen die je inktverbruik aanzienlijk verlagen. De instellingen verlagen bijvoorbeeld de afdrukresolutie of gebruiken minder inkt voor zwart-wit afdrukken. Hierdoor krijg je wel afdrukken met een veel lagere kwaliteit. Gebruik deze instelling dus niet bij het afdrukken van belangrijke documenten.

3. Print dubbelzijdig

Een makkelijke manier om zowel papier als inkt te besparen is dubbelzijdig printen. Dit vermindert niet alleen je papierverbruik, maar helpt ook bij het verlagen van je inktverbruik. De meeste printers hebben een optie voor dubbelzijdig printen, die je makkelijk kunt inschakelen via de printerinstellingen.

4. Voorbeeldweergave voordat je print

Voordat je een document gaat afdrukken, is het slim om een voorbeeldweergave te bekijken. Dit helpt je om onnodige pagina’s en overbodige afbeeldingen te verwijderen. Door alleen te printen wat echt nodig is, bespaar je zowel papier als inkt. Zo houd je meer geld over voor andere belangrijke dingen.

5. Onderhoud je printer regelmatig

Een goed onderhouden printer werkt sneller en verbruikt minder inkt. Regelmatig onderhoud, zoals het reinigen van de printkoppen en het uitvoeren van testafdrukken, kan ervoor zorgen dat je printer optimaal blijft presteren. Dit vermindert niet alleen het inktverbruik, maar voorkomt ook problemen die kunnen leiden tot dure reparaties of vervangingen.

Bonustip: koop cartridges met meer inhoud

Een andere manier om te besparen op je inktkosten is kiezen voor cartridges met een hogere capaciteit, zoals de HP 304XL. Deze cartridges bevatten meer inkt dan standaardversies. Hierdoor hoef je ze minder vaak te vervangen en bespaar je op lange termijn geld. Ideaal voor mensen die veel printen en op zoek zijn naar een duurzame oplossing.