/

Besparen op boekhouden door het zelf te doen: 5 Tips

Boekhouding is voor veel ondernemers niet het favoriete onderdeel van hun werk. Als je er echt heel erg tegenop ziet, kun je er natuurlijk altijd voor kiezen om een accountant in te schakelen. Echter kan dit flink in de kosten lopen en gaat dit je onderneming veel geld kosten. Als je dan een afweging maakt of het de moeite waard is, kom je misschien wel tot de conclusie dat een accountant meer nadelen dan voordelen met zich meebrengt. In dit geval kun je besparen op je boekhouding door het zelf te doen, bijvoorbeeld door te online boekhouden met rompslomp. Benieuwd wat onze favoriete vijf tips zijn?

Houd een kasboekje bij

De basis van een administratie is dat je een goed overzicht hebt van je kosten. Zorgt daarom dat je alle kosten en uitgaven die je maakt voor je onderneming, direct registreert. Als je het achteraf nog moet uitzoeken zal dit veel meer tijd en werk kosten. Hiermee ga je dus ook het gevaar uit de weg dat je sommige kosten van het bedrijf niet herkent als zakelijke kosten, maar als privé kosten. Hiervoor kun je deze kosten dus ook niet meer aftrekken van de belasting.

Gebruik een online boekhoudprogramma

Door online te boekhouden heb je altijd en vanaf elke plek beschikking tot alle gegevens rondom jouw administratie. Zo hoef je niet bang te zijn dat je iets belangrijks bent vergeten, alles staat toch online! En waar je ook bent: vanaf elke plek kun je je administratie inzien.

Snel je facturen versturen

Wat veel mensen niet weten, is dat het belangrijk is om je facturen snel op te stellen. Sterker nog – het is een verplichting van de Belastingdienst. Heb je een product of dienst geleverd, factureer dat dan vóór de 15e van de maand erna!

black scientific calculator, orange, and notebook on table

2 minuten regel

Psychologen hebben een tip voor iedereen die ook snel veel uitstelt. Maak gebruik van de 2 minuten regel! Dit houdt in dat je alles wat twee minuten of korter duurt, het beste gelijk kunt doen. Als je het uitstelt ben je uiteindelijk meer tijd kwijt met jezelf herinneren aan de desbetreffende taak dan dat de taak zelf zou duren.

Vaste dagen

Het kan helpen om jezelf te herinneren aan bepaalde dingen door deze altijd op dezelfde dag, plek of tijd te doen. Je zou bijvoorbeeld altijd op de eerste van de maand je facturen kunnen versturen, zodat je het minder snel vergeet.