Besparen met slimme buitenverlichting

Zuinig zijn op energie is belangrijk. Zowel voor het milieu als voor je portemonnee. Want wees eerlijk, waarom zou je meer uitgeven dan nodig is?

Veel bespaartips weet je waarschijnlijk al. De verwarming een graadje lager, minder lang douchen, de deksel op de pan als je iets wil laten koken en ga zo maar door. Maar denk je bij bespaartips eigenlijk ook aan je buitenverlichting?

Veiligheid

We snappen dat veiligheid voorop staat. Buitenverlichting is dan ook een belangrijk onderdeel van je woning en van je lichtplan. En misschien hoort buitenverlichting zelfs wel gewoon bij het sleutelplan of je beveiliging. Maar door je buitenverlichting bijvoorbeeld niet altijd te laten branden, kun je jaarlijks wel veel kWh besparen. Dat betekent dus niet, dat je geen verlichting hebt of dat het licht standaard bepaalde uren uit is. Nee door je huidige buitenlampen te vervangen door een buitenlamp met sensor wordt het aantal branduren van de lamp heel veel minder maar is er op de momenten dat het nodig is wel licht.

Goede buitenverlichting zorgt er voor dat inbrekers weg blijven. Met lampen met een sensor kun je het pad naar je huis verlichten maar ook het gedeelte bij een voor of achterdeur. Zo is het niet alleen veilig maar ook praktisch als je de sleutel in het sleutelgat wil steken.

Soorten sensoren

Denk je bij een buitenverlichting met sensor alleen aan lampen die aangaan als je er voorbij loopt, dan vertellen we je graag dat er nog meer opties zijn. Bijvoorbeeld lampen die aangaan wanneer het donker wordt en weer uit als het licht wordt. Ideaal als je graag wil dat de oprit bij je voordeur altijd verlicht is of voor de gezellige loungehoek waar je zo graag met vrienden zit in de zomer. Die verlichting hoeft overigens ook niet fel wit te zijn want er is ook genoeg verlichting die je kunt dimmen.

Het verschil in watt en lumen

Maar je kunt nog meer doen in besparing. Door voor de juiste soort lamp te kiezen. Was er eens alleen de gloeilamp met de gloeidraad die door een elektrische stroom werd verhit zodat de glazenbol licht gaf, tegenwoordig zijn er wat meer lichtbronnen op de markt zoals ook de spaarlamp, de halogeenlamp en de LED lamp. Tussen deze lampen is het qua watt lastig kiezen. Dat komt omdat de ene lamp een hele andere lichtuitstraling heeft dan de andere. En dat komt weer omdat watt eigen niet het licht maar het elektrische vermogen aangeeft waardoor vergelijken dus eigenlijk niet mogelijk is. De reden waarom de fabrikanten voortaan het licht in lumen aan aanduiden.

Energieverbruik per lampensoort

Om het makkelijk te maken hebben we de verschillende soorten lichtbronnen even omgerekend naar de nog vertrouwde kWh. Berekend is het verbruik per jaar waarbij de lampen elke dag 4 uur branden.

Een gloeilamp van 40 Watt verbruikt dan jaarlijks 57,6 kWh. Bij een halogeenlamp van 30 Watt is het energieverbruik 43,2 kWh per jaar terwijl het verbruik van een paarlamp van 8 Watt per jaar maar 11,5 kWh is en dat van een LED lamp van 6 Watt nog maar 8,5 kWh per jaar.

In bovenstaand overzicht is uitgegaan van het feit dat de lampen allemaal ongeveer dezelfde lichtuitstraling moeten hebben. Een gloeilamp van 40 watt geeft dus een vergelijkbare hoeveelheid licht als een spaarlamp van 8 watt.

Dit betekent dat je door het kiezen van LED verlichting als lichtbron dus veel energie en daardoor geld kunt besparen. Voor een compleet overzicht met buitenverlichting verwijzen we je naar Directlampen.nl