Beste kleine smartphone van 2023

Vind je een klein formaat telefoon die licht van gewicht is belangrijk? In deze koopgids vertellen we je precies wat de beste kleine smartphone van 2023 is. Natuurlijk kun je beschikken over alle functionaliteiten die je nodig hebt, maar dan verpakt in een kleine smartphone. Je neemt deze telefoons dus makkelijk met je mee. In je tas, jaszak of zelfs in je broekzak. Als je op zoek bent naar een goede kleine smartphone, dan wil je natuurlijk wel een goede keuze kunnen maken. Hoewel je qua afmeting wilt inleveren, geldt dat uiteraard niet voor de kwaliteit en mogelijkheden. Om voor jou de keuze makkelijker te maken, hebben we de 8 beste kleine smartphones van verschillende merken op een rij gezet. Vind je het nog steeds lastig om een keuze te maken na het lezen van dit artikel? Dan verwijzen we je graag naar Checko. De uitgebreide koopgidsen van o.a. kleine smartphones gaan net een stuk verder dan dit artikel. Zo zijn alle details uitgelicht per telefoon.

Wat is een kleine smartphone?

Een kleine smartphone kent alle functionaliteiten die een groter exemplaar ook heeft. Het scherm van de telefoon is wat kleiner waardoor je het apparaat ook prima met één hand kunt optillen of bedienen. Denk daarbij aan het versturen van berichten, scrollen  door je contacten of het bijwerken van de agenda. Een kleine smartphone verbruikt ook minder energie. Kleinere modellen hoef je dus minder vaak van een laadbeurt te voorzien. De capaciteit van de batterij is dus aanzienlijk. Een kleine telefoon werkt met een iOS of een Android besturingssysteem. De keuze die je hierin maakt is natuurlijk geheel persoonlijk.

8 beste kleine smartphones van 2023

 1. Phone 13 mini

  In deze lijst mag de iPhone natuurlijk niet ontbreken. Want Apple heeft hard gewerkt aan het maken van een mini model die toch goede prestaties zou leveren. Natuurlijk is het geen vergelijking met de Iphone 14 max Pro. Helaas is de verkoop erg tegen gevallen waardoor ze geen iPhone 14 mini op de markt hebben gebracht in 2023. Daarom dateert deze telefoon alweer uit 2021.

  Deze iPhone is zeer compact en makkelijk mee te nemen. Qua looks lijkt hij op de iPhone uit 2017 en terug. Hij is makkelijk te besturen en past in vrijwel iedere zak. Daarnaast heeft hij een ontzettend goede camera in vergelijking met andere kleine smartphones.

 2. Asus Zenfone 9

  Je wist het misschien nog niet, maar naast laptops en computers maakt Asus nu ook telefoons. Deze kleine smartphone valt erg in de smaak bij de liefhebbers. Dit heeft te maken met de kleine afmeting, maar ook door het gewicht van maar 169 gram. Hij is voorzien van een snelle CPU en voldoende RAM geheugen (16 GB).

  Ook qua camera’s valt deze telefoon niet tegen met een 50 MP camera + 12 MP aan de voorzijde. Dan heb je nog de selfiecamera van 12 MP. Hij is niet te koop in de doorgaans veel bezochte smartphonewinkels. Maar online kan je deze camera gewoon krijgen.

 3. Google Pixel 5

  Hij kan nog net door als kleine smartphone met 6 inch als scherm. Maar dit is voor ons wel de limiet als we het over kleine smartphones hebben. Daarnaast is hij uitgerust met een goede batterij waardoor hij lange tijd mee kan.

  Totaal geen verspeelde ruimte bij de Google Pixel 5, want het scherm past precies. Alles voelt heel soepel en fijn aan. De laatste jaren liegen de verkoopcijfers bij de Google Pixel er niet om. Zo hebben ze enorm goed verkocht waardoor de Google Pixel ook officieel geïntroduceerd werd in Nederland. Zeker een telefoon die je gewoon in je zak wil hebben.

 4. Samsung Galaxy A3

De Samsung Galaxy A3 is een compacte smartphone met een beeldscherm van 4.7 inch. Deze telefoon met 32 GB opslag beschikt over alle features die je nodig hebt, inclusief 2 camera’s met een 1.9 diafragma. Deze smalle telefoon ligt prettig in de hand en is voorzien van een stalen behuizing. Gebruik maken van het internet doe je supersnel door de ingebouwde Quad Core processor. Een kleine smartphone met vingerafdrukscanner die qua prestaties zeker niet te wensen overlaat.

 1. CAT S30

Met de CAT S30 van Caterpillar heb je niet alleen de beschikking over een kleine smartphone, maar ook over een exemplaar dat stof en waterdicht is. De telefoon is voorzien van een Quad Core processor en heeft een uit te breiden geheugen van 8 GB. Omdat de behuizing van deze kleine smartphone ook bestand is tegen impact van buitenaf, neem je hem altijd makkelijk en veilig met je mee. De kleine smartphone weegt dan ook maar 180 gram. De CAT S30 heeft een beeldscherm van 4,5 inch en draait op een Android besturingssysteem. Ontgrendelen doe je middels een vingerafdrukscanner.

 1. iPhone SE

Ook Apple komt met de iPhone SE tegemoet aan jouw wensen als je op zoek bent naar een kleine smartphone. Deze telefoon met iOS besturingssysteem heeft een krachtige batterij en een heldere camera met 12 megapixels. Deze smartphone heeft een opslag van 32 GB waardoor er voldoende ruimte is voor afbeeldingen en bestanden. De ingebouwde A9 processor zorgt ervoor dat je de telefoon niet constant hoeft op te laden. Het kleine scherm van 4.0 inch ligt comfortabel in de hand. Mede dankzij het 2 GB werkgeheugen is de telefoon ook nog eens supersnel.

 1. Sony Xperia XZ1 Compact

Deze kleine smartphone van Sony heeft een compact maar helder beeldscherm van 4.6 inch. De camera van deze telefoon is voorzien van 19 megapixels en heeft tevens een super slowmotion functie. Het werkgeheugen van deze kleine smartphone is met 4 GB verrassend groot. De opslag bedraagt 32 GB. De Sony Xperia XZ1 heeft een grote batterijcapaciteit en gaat dus lekker lang mee. Je neemt de telefoon in gebruik met de vingerafdrukscanner die zich aan de zijkant van de smartphone bevindt. Dankzij de ingebouwde Snapdragon chip werken Android applicaties super snel en probleemloos.

 1. Nokia 1

De Nokia 1 is niet alleen een kleine en compacte smartphone, maar is ook nog eens voorzien van een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Deze kleine telefoon biedt plaats voor 2 simkaarten. Zowel de voor- als de achterzijde van de Nokia 1 zijn voorzien van een camera. Je kunt het geheugen uitbreiden tot 128 GB en kunt beschikken over een werkgeheugen van maar liefst 8 GB. Deze kleine smartphone van Nokia draait op een 9.0 Android besturingssysteem en heeft een beeldscherm van 4.5 inch.

Koopgids: waar moet je op letten voordat je een kleine smartphone koopt?

Opslagcapaciteit

We nemen heel graag foto’s met onze kleine smartphone. Mede omdat ze tegenwoordig zijn voorzien van goede camera’s. Naast het maken van foto’s met je telefoon, wil je ze natuurlijk ook op kunnen slaan en bewaren. Daarvoor heb je voldoende opslagcapaciteit nodig. De meeste kleine smartphones hebben een opslag van 32 GB. Dat is ruim voldoende voor het bewaren van heel veel bestanden, video’s en afbeeldingen. Ben je bang dat je hier niet genoeg aan zult hebben? Kies dan een kleine smartphone met een uitbreidbare opslag.

Afmeting van het beeldscherm

Natuurlijk is de afmeting van het beeldscherm van belang als jouw voorkeur uitgaat naar een kleine telefoon. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel smartphones met een kleiner beeldscherm uitstekende kwaliteit. Het formaat kan variëren van 4 tot en met 4.7 inch. De keuze die je hierin maakt is persoonlijk. Als je veel wilt gaan werken op jouw kleine smartphone, dan is het wellicht goed om voor een schermformaat van 4.7 inch te kiezen. Gebruik je de smartphone alleen om te bellen of social media te checken? Dan kom je prima uit de voeten met een kleiner beeldscherm.

Camera

Elke kleine smartphone is tegenwoordig voorzien van een camera. Sommige exemplaren hebben zelfs een camera aan de voor- en  achterzijde. Als je een nieuwe kleine telefoon wilt aanschaffen en daarmee ook foto’s of video’s wilt gaan maken, dan is het goed om te letten op de hoeveelheid megapixels van de camera. Des te meer pixels, des te scherper en sneller je foto’s kunt maken. Sommige kleine smartphones hebben zelfs een camera met diverse andere functies zoals bijvoorbeeld super slow motion.