Vitrage, alle voor- en nadelen op een rij

Met vitrage worden dunne, bijna transparante gordijnen bedoeld, waardoor bijna al het daglicht naar binnen valt. Ze staan ook bekend als glasgordijnen. Deze raambekleding is meestal wit, maar is steeds vaker ook in een kleurtje beschikbaar. Het grootste voordeel van het gebruik van dit type gordijn is dat het de inkijk van buitenaf tegengaat. Je kunt vanaf de straat niet zien wat er binnen gebeurt, vooral als er binnen geen lichten aan zijn. Erg fijn om de privacy te bewaren terwijl er toch genoeg licht je huis binnenkomt.

Voordelen van vitrage 

Behalve het al genoemde privacy voordeel, heeft vitrage nog andere aantrekkelijke punten. Zo zijn glasgordijnen erg decoratief. Een leeg raam maakt een huis kil, terwijl een glasgordijn een huis juist warmte en gezelligheid geeft. Een ander positief aspect van deze raamdecoratie is dat er veel licht binnenvalt. Vooral voor kamers met ramen op het Noorden is dat fijn. De Noordkant van een huis is het donkerst. Door een hogere lichtinval krijgt een kamer op het Noorden een warmere uitstraling. Een ander voordeel is dat met glasgordijnen strepen, druppels of stof op de ramen minder zichtbaar zijn.

Nadelen van glasgordijnen 

Vitrage is gemaakt van dunne stof. Dat betekent dat deze niet heel robuust is en er voorzichtig mee moet worden omgegaan. Een ander nadeel van deze dunne gordijnen is dat je ’s avonds met het licht aan geen privacy voordeel meer hebt. Als je in huis lampen aan hebt, kun je door de vitrage heen, van buitenaf veel zien. Ook zijn glasgordijnen niet lichtdicht. Dat betekent dat je altijd overgordijnen of rolluiken bijvoorbeeld zult nodig hebben om het licht uit je huis te weren. Een dubbele laag raambedekking zorgt wel voor extra aankleding van je huis. Het zorgt voor een gezellige en sfeervolle uitstraling en maakt een interieur af.

Conclusie: wel of geen vitrage? 

Of je wel of geen vitrage voor je ramen wil, hangt van veel verschillende dingen af. Misschien heb je al jaloezieën, rol- of vouwgordijnen voor je ramen. Dan vormt een glasgordijn geen goede aanvulling. Maar overgordijnen met deze lichte raambekleding vormen een perfecte combinatie. Omdat er zoveel soorten vitrage bestaan, is het niet moeilijk om bij ieder overgordijn een mooi glasgordijn te vinden. Je kleedt je huis ermee aan, je creëert een stukje privacy en behoudt toch voldoende lichtinval.