Corona besparingstips: zo kom je de komende tijd door

Het coronavirus zorgt ervoor dat de veelbelovende groeicijfers van onze economie, zijn veranderd in negatieve getallen. Bedrijven lijden verlies, mensen verliezen mogelijk hun baan en ondertussen zijn we allemaal meer thuis – wat leidt tot een hoger gas, water en energieverbruik. Wil je graag wat financiële ruimte creëren? Ga dan aan de slag met deze handige bespaartips. Zo kom je de komende tijd wel door.

Zorg voor overzicht

Allereerst is het van belang om een aantal zaken helder te hebben. Zodat je weet waar je mee te schaften hebt. Zet voor jezelf op een rij wat je inkomsten zijn, wat je uitgeeft, wat je verwachtingen zijn voor de (nabije) toekomst en hoe je daarop kunt anticiperen. Door vooruit te denken kun je hopelijk stress voorkomen. Zo win je als tijd en stel je jezelf in staat om betere en goed doordachte keuzes te maken.

Zeg abonnementen op

Zonder dat je het in de gaten hebt, zijn er een heleboel bedragen die automatisch van je rekening worden afgeschreven. Vaak gaat het hierbij om abonnementen, die je misschien niet perse nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan donaties die je doet aan goede doelen, een tijdschrift dat je niet eens leest, of een sportschool waar je nooit naartoe gaat. Zit je financieel in het nauw? Dan is het verstandig om op die kosten te besparen.

Weersta online aankopen

Wanneer je online vaak actief bent, vliegen de aanbiedingen je om de oren. Een hoge roulette bonus bij casino’s, een prachtig keukenapparaat voor in huis, of een splinternieuwe e-bike. Hartstikke leuk allemaal, maar als je het niet kunt betalen moet je deze verleidingen echt zien te weerstaan. Besteed je geld liever aan de noodzakelijke dingen, zoals een dak boven je hoofd en eten. De rest komt weer in beter tijden.

Maak gebruik van regelingen

De overheid heeft een noodpakket met financiële steunmaatregelen ontworpen om de banen en inkomens van Nederlanders zoveel mogelijk te beschermen. Ze helpen niet alleen ondernemers en werkgevers hiermee, maar ook de mensen in loondienst. Zie je dat er problemen ontstaan in het bedrijf waar je werkt? Dan kun je je werkgever wijzen op de Tijdelijke Noodmaatregelen Overbrugging Werkbehoud (NOW), waarmee de overheid vrijwel het volledige salaris doorbetaald.

Ben je zzp‘er? Dan kun je gebruikmaken van de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers. Voor bedrijven is er ook een nieuwe regeling Tegemoetkoming Vast Lasten. Bedoeld voor ondernemers in de horeca, recreatie, evenementen en cultuursector. Zij kunnen in de periode 1 juni tot 1 oktober totaal 50.000 euro compensatie krijgen, waarmee ze de vaste lasten kunnen betalen. Dat is interessant, hè?

Algemene bespaartips

Behalve deze corona gerelateerde bespaartips, zijn er ook enkele adviezen die altijd van toepassing zijn. Denk bijvoorbeeld vooruit als je boodschappen doet en haal voor een week eten en drinken in huis. Zo haal je alleen wat je nodig hebt en laat je je niet verleiden om extraatjes te kopen, die vervolgens bederven. Extra tip: kijk naar de artikelen die in de aanbieding zijn en maak specifiek daarmee je weekmenu. Meer van die praktische raad, lees je hier.