Hoeveel geld kan ik lenen?

Het einde van het jaar is in zicht en de feestmaand van het jaar is bijna voorbij. December staat volledig in teken van Sinterklaas en het vieren van Kerst met elkaar. Als kers op de taart sluit je het jaar gezamenlijk af tijdens Oud & Nieuw. Deze feestmaand is alleen nadelig voor jouw portemonnee. Het is namelijk een dure maand, omdat je het liefst iedereen verrast met cadeaus. Zou jij wel wat extra geld kunnen gebruiken? En ben je benieuwd hoeveel geld je kan lenen? Lees dan snel verder als je alles te weten wilt komen over geld lenen.

Rente

Op het moment kun je geld lenen tegen een lage rente. Sterker nog, de rente van een persoonlijke lening start al bij 4,7%. Je vraagt je misschien af of dit rentebedrag dan ook vast staat, maar het antwoord op deze vraag is een kort en krachtige ‘ja’. De rente staat vast de gehele looptijd. Ben jij benieuwd naar de goedkoopste lening met de laagste rente? Dan kun je het best de verschillende aanbieders vergelijken. Dit is verstandig om te doen, omdat de leenrente erg gestegen is. Daarnaast is het ook verstandig om te kijken naar afsluit- en bemiddelingskosten. Je wilt namelijk niet uiteindelijk voor onverwachte kosten komen te staan.

Bedrag

Maar, hoeveel geld kun je uiteindelijk lenen? Dit bedrag is compleet afhankelijk van jouw persoonlijke en financiële situatie. Denk hierbij aan bijvoorbeeld je inkomens, woonlasten en de opgelopen schulden. Daarnaast is het bedrag dat je kunt lenen ook afhankelijk van de looptijd van jouw lening. Je kunt vaak een nauwkeurige schatting maken van het leenbedrag door een online rekentool. 

Soorten

Er zijn niet alleen veel aanbieders die je kunt vergelijken, je hebt ook keuze uit verschillende soorten leningen. Denk bijvoorbeeld aan een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Bij een persoonlijke lening heb je een vaste rente, looptijd en maandtermijn. Deze lening heeft alleen wel als voorwaarde dat het een minimale looptijd van 12 en een maximale looptijd van 180 maanden heeft. Door de vaste rente geniet je van maximale zekerheid. Heb jij onverwachts meer geld om af te lossen? Dan is tussentijds extra aflossen altijd mogelijk. Maar wat houdt een doorlopend krediet dan precies in? Dit heeft in tegenstelling tot een persoonlijke rekening geen vaste, maar een variabele rente. Daarnaast is de looptijd ook variabel, maar het maandtermijn vast. Daarentegen is extra aflossen net als bij een persoonlijke rekening wel altijd mogelijk. 

Situatie

Welk soort lening er het beste bij jou past is afhankelijk van jouw situatie. Bij een persoonlijke lening is de aflossing van de lening gewenst voor het overeengekomen termijn. Het is dan wel een vereiste dat je van tevoren weet hoeveel geld je wilt lenen. Echter wordt je met een persoonlijke lening wel beloond met een vaste lage rente. Weet jij nog niet exact wat voor bedrag jij wilt lenen? Dan is een doorlopend krediet een betere keuze. Je kunt bij deze leenvorm geld opnemen tot aan het kredietlimiet. Deze lening kan handig zijn als jouw kosten duurder uitvallen dan gepland. Het is dus ook afhankelijk van waarvoor je jouw lening wilt afsluiten.