/

De beste tips om ’s winters energie te besparen

Je verwarmings- en koelsysteem is de grootste energieslurper in je huis, goed voor bijna de helft van je totale energiekosten. Het geld dat je uitgeeft aan nutsvoorzieningen stijgt dramatisch in de zomer- en wintermaanden wanneer de temperatuurregeling het meest gebruikt wordt. Vooral de winter kan problematisch zijn, omdat verwarmingskosten dan een kwestie van overleven zijn. Gelukkig zijn er een paar eenvoudige manieren om je verwarmingskosten te verlagen en geld te besparen op je energierekening, terwijl je het toch behaaglijk hebt in de winter. Vergeet niet om de energie vergelijker te checken, wellicht kun je nog meer besparen door over te stappen!

Efficiënte verwarming en koeling voor franchisevestigingen

Het luchtdicht maken van je huis is eenvoudig, effectief en relatief goedkoop. Hiermee bespaar je meestal al binnen een jaar op je energiekosten. Gebruik kit voor scheuren en openingen tussen vaste objecten zoals deur- en raamkozijnen. Rondom alles wat beweegt, zoals de deur zelf of raamkozijnen, kun je afdichtingen gebruiken.

Blijf warm met kleren en dekens

Het is veel kosteneffectiever om je lichaam te verwarmen dan je huis. Houd de thermostaat laag en compenseer dit door in huis een lekkere trui en warme sokken te dragen. Blijf ‘s nachts lekker warm onder een dikke deken of dekbed. Als je je huisdieren warm wilt houden, kun je overwegen een hondentrui voor je hond te kopen. Truien zijn niet aan te raden voor katten. Niet alleen hebben katten een hekel aan kleding, maar ze lijken ook een natuurlijke aanleg te hebben om het warmste plekje in huis te vinden.

 Laat de zon binnen gedurende de dag

Er is een reden waarom de kat van de familie graag een dutje doet in de zonnestralen – de zon is een fantastische bron van gratis warmte. Door je gordijnen en jaloezieën overdag te openen, profiteer je van het broeikaseffect en laat je de zon je huis op natuurlijke wijze verwarmen. Energie besparen is op deze manier een fluitje van een cent!

Sluit deuren en ramen in ongebruikte kamers

Heb je een logeerkamer die je niet gebruikt tenzij de schoonfamilie in de stad is? Een opslagruimte? Misschien zijn de kinderen wel op school. Wat de reden ook is, als je een kamer in je huis hebt waar zelden mensen komen, verspil je waardevolle energie aan het verwarmen ervan in de winter. Sluit alle ramen in de kamer af en sluit alle deuren. Zo voorkom je dat je moet betalen voor het verwarmen van een onbewoonde ruimte.

Houd de lucht circulerend

Iedereen weet dat plafondventilatoren een geweldige manier zijn om koel te blijven in de zomer, maar wist je dat ze ook kunnen helpen om je warm te houden in de winter? Normaal draaien plafondventilatoren tegen de wijzers van de klok in, waardoor de lucht naar beneden wordt gestuwd en er een licht gevoel van verkoeling ontstaat, waardoor je je koeler voelt. De meeste plafondventilatoren hebben echter een omgekeerde schakelaar, zodat ze met de klok mee kunnen draaien, waardoor een opwaartse luchtstroom ontstaat en de warme lucht die zich bij je plafond verzamelt, naar de rest van de kamer wordt verplaatst.