De nieuwste elektronica voor de laagste prijs: (on)mogelijkheden in de 21e eeuw

Digitalisering en technologisering voltrekken zich in rap tempo en de nieuwste elektronica is morgen alweer oud nieuws. Soms lijkt de mens het haast niet meer bij te kunnen benen.

Voor de nieuwste elektronische snufjes betaal je doorgaans de hoofdprijs, maar een ouder model of een goedkoper alternatief doet vaak niet onder voor het nieuwste van het nieuwste. Waar moet je daarom op letten bij de aanschaf van een nieuwe laptop, telefoon of koptelefoon om tóch goedkoop uit te kunnen zijn?

Spiksplinternieuw of de variant van vorig jaar?

Nieuwe telefoons zijn de afgelopen jaren alleen maar duurder geworden. Niet alleen omdat de vraag naar telefoons hoog is, maar ook omdat er een wereldwijd tekort dreigt te ontstaan aan chips. Chips worden voor allerlei apparaten gebruikt om met elkaar te kunnen communiceren en zijn de motor van onder meer smartphones, laptops en tablets. Een spiksplinternieuwe telefoon of laptop is echter niet heel veel beter dan een vorige versie of een alternatief van een minder bekend merk. Ga je dus op zoek naar een nieuwe laptop of telefoon? Laat je dan niet verleiden door de merken die het hardste roepen, maar overweeg om bij andere merken te kijken of te wachten op een kortingsactie bij een groothandel in elektronica. Zo bespaar je immers toch een paar tientjes of soms wel honderd euro.

Aanbieders van hetzelfde product met elkaar vergelijken

Bij elektronica vergelijken mensen vaak verschillende producten met elkaar om erachter te komen welke de beste features heeft, zoals de langste batterijduur, de beste camera of de meeste opslagruimte. Toch is het zeker de moeite waard om – nadat je de verschillende producten met elkaar vergeleken hebt – verschillende aanbieders van hétzelfde product met elkaar te vergelijken. Hoewel er in de meeste gevallen maar een paar euro verschil zit tussen de nieuwste Samsung van het ene merk en van het andere merk, kan het zomaar zo zijn dat het tientallen euro’s verschilt. Een betrouwbare website waarop je aanbieders van hetzelfde product kunt vergelijken, is Vergelijkeven.nl van Vergelijk Even. Door de naam van het betreffende product in de zoekbalk in te typen, krijg je al snel een overzicht te zien van alle aanbieders die het product te koop aanbieden.

Heb ik het nieuwste van het nieuwste nodig?

Tot slot is een belangrijke vraag om jezelf te stellen: heb ik het nieuwste elektronicaproduct wel écht nodig? Het is makkelijk om je te laten verleiden door allerlei productadvertenties in zoekmachines en op sociale media, maar in veel gevallen werkt de laptop, de telefoon of de oortjes die je al in huis hebt, prima. De zoektocht naar de nieuwste elektronica voor de laagste prijs is dan geheel overbodig geworden. Is een product kapot en is dat de reden dat je een nieuwe variant wil aanschaffen? Onderzoek dan altijd de mogelijkheden om het product te (laten) repareren. Repair cafés zijn bijvoorbeeld in opkomst, waar vrijwilligers hobbymatig elektronica en andere producten repareren. Wel zo duurzaam en ook nog eens ontzettend fijn, als je erg gehecht was aan het product dat ineens kapotgegaan is.