Je eerste creditcard: pas op voor deze valkuilen

Wil jij een creditcard aanvragen? Het lijkt een ideaal middel om alles te kopen wat je graag wilt, maar een creditcard is niet meer dan een lening met een rente. In deze blog vertellen we jou de valkuilen van een eerste creditcard.

We willen je natuurlijk niet afschrikken, want een creditcard kan ook zeker van pas komen. Zeker wanneer er onverwachts een hoge uitgaven komt. Of wanneer je online producten wil kopen, want dat moet vandaag de dag steeds vaker met een creditcard. En vertrek jij regelmatig naar het buitenland? Ook dan kan een creditcard een goed betaalmiddel zijn.

Maar, een gewaarschuwd mens telt voor twee. Dit zijn de valkuilen van een creditcard.

1. Je geeft te snel te veel geld uit

Heb jij aan het einde van je loon nog een stukje maand over? Dan is het onverstandig om dit gat te dichten met je creditcard. Het is namelijk een dure manier van lenen. Je geeft al snel te veel geld uit. Zeker als je vatbaar bent voor impuls aankopen, kun je beter je creditcard thuislaten.

2. Creditcard kost geld

Een creditcard kost geld. Zelfs als je ‘m niet gebruikt! Per maand betaal je een vast bedrag voor het hebben van een creditcard. Maar er zit ook een hoge rente aan gekoppeld. Hoe sneller je iets weer hebt terugbetaald, hoe minder rente je betaald.

3. Je dicht ‘het gat’ met je creditcard

Boodschappen of onnodige producten kopen met je creditcard omdat je geld op is? Dan is het slim om eens goed te kijken naar je uitgavenpatroon. Ben jij iemand die slecht met geld kunt omgaan en is jouw administratie een zooitje? Dan is het slim om die eerste creditcard nog even uit te stellen.