Spaarrentes die bijna het nulpunt bereikt hebben zorgen ervoor dat mensen op zoek gaan naar andere manieren om iets te verdienen aan hun spaargeld. Beleggen is een optie, of je dat nu op de traditionele manier in aandelen of obligaties doet, of via de laatste trends in Bitcoins. Maar hoe goed het ook gaat met de economie en de beurs, beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. Dus kijken we ook eens naar andere opties, zoals het ‘beleggen’ in goud. Dit is de laatste tijd enorm in opkomst, en niet voor niets. Is fysiek goud kopen iets voor jou? Wij zetten de voordelen voor je op een rijtje!
Goud is schaars
Fysiek goud is schaars. Het is namelijk zo dat zo’n 80% van de totale goudvoorraad ter wereld al gedolven is. De rest van de voorraad zit nog onder de grond en kan in theorie nog gedolven worden. Echter, niet al het goud dat nog onder de grond zit kan gedolven worden, sterker nog: het grootste deel zal waarschijnlijk voor altijd onder de grond blijven zitten.
Dit betekent dat de huidige voorraad van 190 miljoen kilo goud die momenteel in omloop is, ook zo ongeveer het maximum zal zijn. Je hoeft dus niet bang te zijn dat er ergens ineens een flinke voorraad goud om de markt gebracht wordt die de waarde van goud flink zal doen dalen.
Vroeger was goud de tegenwaarde voor geld voor bijvoorbeeld Centrale Banken wereldwijd. Maar omdat er simpelweg niet genoeg goud is en zal zijn om de wereldeconomie van reservemiddelen te voorzien, zijn veel Centrale Banken hier inmiddels van afgestapt. Aan de andere kant zie je meer conservatieve Centrale Banken zoals die van China en Rusland nog steeds geld opkopen.
Goud is waardevast
Goud is de afgelopen decennia waardevast gebleken. Sterker nog: de waarde van goud is harder gestegen dan de waarde van menig munt, aandeel of ander beleggingsmiddel. Zelfs tijdens een economische crisis blijkt de goudprijs redelijk stabiel te zijn. Stel dat je in 2000 fysiek goud had gekocht, dan had je vandaag de dag een rendement van meer dan 200% behaalt!
In de jaren ’70 leverde een belegging op de aandelenbeurs een verlies van ongeveer 50% op, staatsobligaties deden het met een verlies van 17% beter. Deze percentages zijn zo hoog door de enorme inflatie die in die tijd speelde, die bedroeg soms wel 10% per jaar. Degenen die goud hadden gekocht, haalden een rendement van meer dan 180% in een periode van 10 jaar, voldoende om de inflatie te ‘verslaan’.
En zelfs in een jaar tijd is er behoorlijk rendement te halen. Op 1 januari 2019 was een kilo puur goud bijna €36.000 waard, op 1 september van dat jaar lag de prijs al op ruim €44.000. Dit is in 8 maanden een rendement van 18%.
Goud kopen is slim investeren
Hoewel er nooit beloftes gedaan kunnen worden, lijkt het dus veilig om te stellen dat je met het kopen van fysiek goud een slimme investering doet. Zelfs als er eens een dip in de prijs is, herstelt dit tot nu altijd. Goud kopen doe je dus wel als een langetermijninvestering, je zult soms wat geduld moeten hebben. Let wel op dat deze rendementen en voordelen enkel gelden voor het kopen van fysiek goud (baren of munten) en niet voor afgeleide producten!