Hoeveel geld ben je kwijt aan een oldtimer? Kopen + Onderhouden

Wie aan een oldtimer denkt, zal de bolide hoogstwaarschijnlijk niet los kunnen zien van de vele, eventuele onderhoudskosten die ze met zich meebrengt. Hierdoor wordt het aanschaffen en onderhouden ervan over het algemeen gezien als een leuke hobby voor mensen die zowel tijd als geld overhebben. De oldtimer wordt namelijk eerder beschouwd als een verzamelobject dan een auto voor dagelijks gebruik. Maar wat kost zo’n oldtimer nou eigenlijk?

Wat is een oldtimer precies?

Oldtimers kenmerken zich aan het feit dat het desbetreffende model al een lange tijd niet meer wordt gefabriceerd. Daarbij worden auto’s die ouder zijn dan 25 jaar door de meesten als oldtimer gezien. Ooit was dit ook zo, maar een aantal jaar geleden is die regel enigszins wat aangescherpt. Tegenwoordig wordt een auto namelijk officieel pas echt als oldtimer gezien als hij 40 jaar of ouder is. Voor dit soort voertuigen gelden dan ook speciale regelingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vrijstelling van wegenbelasting en geen jaarlijkse of zelfs helemaal geen technische keuringen.

Hoe zit het met de verzekering?

Op het gebied van verzekeren worden er weer andere eisen gesteld aan de term ‘oldtimer’. Zo kun je voor een auto die 25 jaar of ouder is al een oldtimerverzekering afsluiten. Is je auto wel klassiek, maar nog geen 25 jaar oud? Dan kun je kiezen voor een youngtimerverzekering. Youngtimers zijn zoals het woord al verklapt simpelweg jong oldtimers, vaak met de leeftijd van 15 tot 25 jaar. Een youngtimerverzekering is goedkoper dan een reguliere autoverzekering.

Wat zijn de verdere kosten?

Ondanks dat een oldtimer eventueel vrijstelling van wegenbelasting kan krijgen en minder of zelfs helemaal geen technische keuringen nodig heeft, is het algemeen bekend dat een oldtimer redelijk wat financiële verplichtingen met zich meebrengt. Naast het verzekeren van de auto, wat natuurlijk een vrij logische voorwaarde is, kunnen er namelijk ook nog andere dingen bij komen kijken waar je in eerste instantie niet over nadenkt. Denk bijvoorbeeld aan een stalling of garage voor de oldtimer. Naast het feit dat een stalling de oldtimer beschermt tegen diefstal en de weersomstandigheden, hanteren veel oldtimerverzekeraars een stallingsplichting. Houd daarom rekening met eventuele huur- of bouwaanschafkosten van een stalling. Daarnaast staan oldtimers ook niet echt bekend om hun zuinige verbruik van brandstof.

Kortom

De prijs van een oldtimer verschilt heel erg. De prijs kan variëren van zo’n €4000 tot zo’n €30.000. Net zoals bij normale auto’s heb je dus ook bij oldtimers verschillende prijssegmenten. Maar hoe duur je oldtimer ook is, naast de aanschafwaarde zijn er nog altijd genoeg andere dingen om rekening mee te houden. Denk hierbij aan kosten voor onderhoud, stalling, verzekering en brandstof. Het is daarom ook meer dan logisch dat het hebben van een oldtimer vaak als hobby gezien wordt voor mensen die zowel tijd als geld overhebben.