Voormalige Apple directeur Steve Jobs sprak ooit de legendarische woorden: “There’s an app for that” tijdens de introductie van de iPhone in 2007. Dat was toen enigszins overdreven, tegenwoordig lijkt er inderdaad voor iedere toepassing een applicatie te zijn. De smart home app is onze nieuwe favoriet, met een smartphone of laptop is het mogelijk om huis domotica te bedienen. Lampen aan, lampen uit. Gordijnen open, gordijnen dicht. Bedien de woning met slechts een tik op het scherm of helemaal automatisch met sensoren in en rond de woning. Huisautomatisering helpt de woning comfortabeler, veiliger én koeler te maken. Jazeker, ook in een snikhete zomer kan jouw smart home voor verkoeling zorgen!
Hoe werkt huisautomatisering?
Huis domotica wordt ook wel smart home of huisautomatisering genoemd. Het is een verzamelnaam voor producten en diensten die via een smart home app bediend worden, of geheel autonoom kunnen functioneren. Je hebt hier naast een internetverbinding ook een centrale hub voor nodig zoals de Google Nest Hub of de Somfy TaHoma. Het is mogelijk om ‘slimme’ apparaten met kabels te verbinden, toch zijn draadloze systemen doorgaans een stuk eenvoudiger om te plaatsen en in te stellen. Er zijn ontelbare mogelijkheden en combinaties te maken, denk aan verlichting die inschakelt wanneer je thuiskomt, de verwarming die de woning verwarmt voordat je wakker wordt, of gordijnen die automatisch sluiten wanneer er een donkere onweerswolk boven het huis hangt. Ook een alarmsysteem kun je bij huis domotica bedienen via een centrale smart home app.
Verwarming én verkoeling
In België denken we in eerste instantie aan de verwarming van een woning, verkoeling gaat doorgaans vanzelf. Gezien de zomers van de afgelopen jaren is het plaatsen van een airconditioning systeem echt geen overbodige luxe meer. Naast een goede verwarming hebben steeds meer huishoudens behoefte aan verkoeling tijdens de warmste dagen van het jaar. Voor zowel verwarming als verkoeling is er uiteraard wel energie nodig, hoewel er ook eenvoudige manieren zijn om de woning op temperatuur te houden.
Thermische isolatie
Om de woning energie efficiënt op te warmen en te verkoelen, is het van belang om externe factoren zoveel mogelijk uit te sluiten wanneer de omgevingstemperatuur niet voldoet aan de wensen. Dat betekent in praktijk dus isoleren. De meeste warmte gaat verloren via het dak, daarmee is dakisolatie of eventueel zoldervloerisolatie een goede eerste stap. Invallend zonlicht kan de woning in de zomer opwarmen, dit kun je met raamdecoratie tegengaan. Denk aan elektrische rolgordijnen die niet alleen automatisch sluiten wanneer de zon onder gaat, maar juist ook wanneer de zon té fel schijnt.
Duurzame oplossingen
Steeds meer Belgen kiezen voor zonnepanelen op het dak. Zo ben je als huiseigenaar niet meer afhankelijk van gas, mazout of het elektriciteitsnet. Het is op voorhand een flinke investering, maar dat verdien je snel weer terug. Daarnaast zijn er ook nog subsidies en premies voor verduurzaming van de woning, informeer op de websites van de Vlaamse overheid en de lokale netbeheerder naar de mogelijkheden. Je kunt via een centrale smart home app de opwekking en het verbruik van energie bijhouden, zo kun je apparaten die veel energie verbruiken snel opsporen.
Airconditioning
Verkoeling wekt warmte op, voel maar eens aan de achterzijde van de koelkast. Bij airconditioning wordt koele lucht gegenereerd terwijl warmte naar buiten wordt geleid. Met een mobiele airco zal dat een buis zijn die uit een venster wordt gehangen. Een centraal ventilatiesysteem is duurder maar werkt wel efficiënter omdat er een kanaal naar buiten wordt gevoerd. Er zijn systemen die warmte leveren in de winter en verkoeling in de zomer.
Huis domotica voor maatwerk oplossingen
Bij huisautomatisering kun je slimme oplossingen op maat samenstellen. Zo kun je airco’s per ruimte installeren en centraal bedienen via een smart home app op je eigen smartphone of tablet. Je hoeft hiervoor niet eens thuis te blijven omdat de meeste systemen geheel draadloos werken via internet. Zo kun je tijdens warme dagen vanaf kantoor even de gordijnen sluiten, of schakel de airco alvast in voordat je thuis komt. Een slimme thermostaat kan de optimale temperatuur regelen op elk moment van de dag, en houdt naast het gedrag van de bewoners ook rekening met optimale energie efficiëntie.
Naast verkoeling en verwarming zijn er nog veel meer smart home toepassingen die duurzaam zijn. Denk aan zuinige LED verlichting en het openen of sluiten van verduisterende rolgordijnen op de slaapkamers om opwarming te voorkomen. Ook open vensters kunnen via een sensor gedetecteerd worden om de isolatiewaarde verder te verbeteren. Via een app kun je het energieverbruik van afzonderlijke apparaten registreren om zo de gehele woning duurzaam én kostenbesparend in te richten.