De fans van Dogecoin of DOGE, een cryptocurrency die begon als een grap, maar die nu een van de populairste cryptocurrencies ter wereld is, willen je doen geloven dat de zin “Doge gaat naar de maan” alles is wat je moet weten over Dogecoin. Op een bepaalde manier, zouden ze gelijk kunnen hebben. Dogecoin vereist niet veel denkwerk. Fans van de cryptocurrency kopen het gewoon en houden het vast, ook wel “Hodl” genoemd wat zoveel betekent als niet verkopen. Totdat… nu ja, totdat er iets geks gebeurt met de prijs van Dogecoin en je miljonair bent.
Het ontstaan van Dogecoin
Het begon als een grap. Bitcoin, de originele cryptocurrency, was een indrukwekkende technische innovatie waarmee iedereen digitaal geld kon uitwisselen tegen lage kosten en dat zonder iemands toestemming te hoeven vragen. Maar Bitcoin was ook open-source, wat betekende dat iedereen het kon kopiëren en op een gegeven moment gebeurde dat ook, met klonen als Litecoin en Peercoin tot gevolg.
Dogecoin is een meme op deze trend. Gecreëerd in december 2013 door software-ingenieurs Billy Markus en Jackson Palmer. Het is een kopie van Litecoin, dat zelf erg vergelijkbaar is met Bitcoin. Dogecoin gebruikt de Shiba Inu hond als mascotte, die iedereen wel kent van de talloze internet meme’s. Al vanaf het onstaan heeft Dogecoin een toegewijde aanhang. Het trekt investeerders aan die het idee achter cryptocurrencies leuk vinden maar toch willen lachen met Bitcoin. Het trekt ook mensen aan die van honden houden en niet zo serieus bezig zijn met cryptocurrencies. Niet iedereen snapt het. Zelfs mede-oprichter Jackson Palmer begrijpt de plotse prijsstijgingen niet en verklaarde dat hij dit als bewijs zag van een toekomstige crash van de cryptobubbel. In januari 2018 verklaarde hij in de pers het volgende: “Ik denk dat het veel zegt over de staat waarin de cryptowereld zich bevind dat een valuta met een hond erop, die in meer dan 2 jaar geen software-update heeft gehad, een market cap van meer dan 1 miljard dollar kan hebben,” Een paar dagen later crashte de cryptomarkten ook wel degelijk na de verklaring van Palmer.
Maar de prijs van Dogecoin klom terug langzaam terug omhoog. Dit komt waarschijnlijk deels doordat Dogecoin niet veel onderhoud vereist van ontwikkelaars en ook doordat de cryptomarkten zich in 2020 enorm goed herstelde. Ook Dogecoin werd populairder dan ooit.
Hoe en waar kun je Dogecoin kopen?
Vroeger was Dogecoin niet zo alomtegenwoordig op cryptobeurzen als Bitcoin, Ethereum, enz. Je moest echt zoeken naar een beurs die Dogecoin aanbood. Tegenwoordige bieden zelfs de grootste cryptobeurzen uit Amerika zoals Coinbase, Gemini en Binance Doge aan. Ook in Europa zien we meer en meer beurzen die Dogecoin aanbieden. Je kunt Dogecoin bijvoorbeeld nu kopen bij de veiligste cryptobroker in Europa, AnycoinDirect.
Zodra je Dogecoin koopt op een beurs kun je ervoor kiezen om je Dogecoin op de beurs te houden of ze over te zetten naar je eigen wallet. Je kunt zelfs een officiële wallet downloaden op de website van Dogecoin, www.dogecoin.com.