Zakelijke rekening openen: wat zijn de kosten?

Als kleine zelfstandig ondernemer (ZZP-er) ben je niet verplicht om een zakelijke rekening te openen, je mag je geldzaken ook via een privérekening laten lopen. Toch is het aan te raden om wél een zakelijke rekening te openen, al was het alleen al omdat het professioneler overkomt en je zakelijk en privé makkelijker kunt scheiden. Bij vrijwel elke bank kun je een zakelijke rekening openen. Maar waar moet je nu op letten als het gaat om de kosten?

Maandelijkse kosten

Vrijwel elke bank rekent maandelijkse kosten. Je kunt deze vrij makkelijk met elkaar vergelijken, zoals hier. De kosten variëren grofweg van €5 tot €10 per maand. Er is één bank, N26, die het zakelijke betaalpakket kosteloos aanbiedt. En Van Lanschot richt zich met een prijs ruim boven de €10 niet direct op de kleine ondernemer.

De meeste banken hebben een actie voor starters, waarbij je de eerste maanden of zelfs jaar geen (vaste) kosten hoeft te betalen. Dat is natuurlijk aantrekkelijk, maar uiteindelijk gaat het erom wat je na die eerste periode gaat betalen, dus het is goed om die kosten met elkaar te vergelijken.

Wat krijg je voor de maandelijkse kosten?

Wat het standaardpakket is dat je krijgt voor die maandelijkse kosten, verschilt nogal per aanbieder. Vrij standaard is een betaalrekening, een spaarrekening (vaak zonder rente, al zijn er uitzonderingen), een betaalpas en internet- en mobielbankieren. Toch is het goed om dit wél te vergelijken. Zo biedt niet elk pakket de mogelijkheid om klanten te laten pinnen of betalen met iDeal, of betaal je hier extra voor.

Bij de meeste banken betaal je ook extra voor een extra bankpas of creditcard. Bij Bunq kun je voor een relatief laag vast bedrag tot 25 zakelijke rekeningen met in het totaal maximaal 3 passen afnemen. Dit kan dus heel gunstig zijn als je onder meerdere namen opereert of je partner bijvoorbeeld ook een zakelijke pas wil kunnen geven.

Transactiekosten

De grote adder onder het gras zijn vaak de transactiekosten. Dit gaat om bij- en afschrijvingen, iDeal betalingen en acceptgiro’s. Bij enkele banken zijn deze geheel gratis, bij de meeste banken krijg je 1000 transacties kosteloos en bij een aantal, waaronder Bunq en Rabobank, betaal je voor elke transactie. De kosten liggen vaak rond de 10 tot 15 cent.

Ook voor het opnemen van geld met je bankpas of het pinnen in winkels kunnen kosten berekend worden. Voor het pinnen in het buitenland rekent bijna elke bank een koersopslag, maar deze kan wel heel erg verschillen. Verkeer je veel in het buitenland is het dus goed om die tarieven te vergelijken.

Overige kosten

Dan zijn er nog allerlei extra zaken waar banken kosten voor kunnen rekenen. Zo rekent Rabobank een tarief voor elke keer dat je inlogt in internet- of mobiel bankieren. Dat gaat om enkele centen, maar kan dus best oplopen als je hier geen rekening mee houdt.

Ook rekenen de meeste banken kosten voor het storten van contant geld, en dit kan aardig oplopen.

Voordat je dus een bankrekening afsluit, is het goed te bedenken welke diensten je denkt te gaan gebruiken en wat daarvoor aan extra kosten gerekend worden. De maandelijkse kosten bestaan vaak uit meer dan alleen de vaste maandelijkse kosten.

En klinkt een gratis rekening bij N26 je als muziek in de oren, dan is het goed te weten dat je hiermee eigenlijk alleen mobiel kunt betalen, plus met een creditcard. Internetbankieren, een bankpas etc zijn hier niet mogelijk. Past dat bij je, dan is het een goede oplossing. Zo niet, kijk dan even verder dan de maandelijkse kosten! Helaas is overstappen van bank nog steeds niet mogelijk met behoud van je nummer, en brengt het ook wel wat rompslomp met zich mee dus dat zul je niet zo snel doen.