Waarschijnlijk is het niet je favoriete uitgave, maar iedereen moet hun energierekening betalen. Je maakt, als je ergens woont, altijd gebruik van energie. Door bijvoorbeeld je huis te willen verwarmen, maar ook door de verlichting die je in huis gebruikt. Ook de stopcontacten en jouw computer kosten energie, en zelfs elke klik op het internet kost energie. Goed – energie is overal en alles is energie. Wij begrijpen natuurlijk dat je wel graag gebruik wil maken van energie, maar je je energierekening het liefst zo laag mogelijk houdt. Logischerwijs volgt dan de vraag: hoe kan je het beste besparen op je energierekening?
Vergelijk verschillende aanbiedingen
Besparen op je energierekening kan je heel gemakkelijk doen door verschillende energie aanbiedingen van verschillende leveranciers te vergelijken. Energie aanbieders hebben namelijk heel vaak goede aanbiedingen omdat ze natuurlijk nieuwe klanten willen aantrekken. Zo kan je soms tot honderden euro’s cashback krijgen of een cadeaubon van een webshop ontvangen. Door deze aanbiedingen te vergelijken kun je voor jezelf op zoek naar de goedkoopste optie.
Zonnepanelen en groene energie
Het fijne aan veel vormen van groene energie is dat het wordt gesubsidieerd en dat het daardoor een goedkope vorm is van energie. Volgens onderzoek uitgevoerd door Milieu Centraal is een investering in zonnepanelen ontzettend rendabel, het zou je namelijk 6% winst opleveren. Eigenlijk is het dus alsof je hiermee een spaarrekening met een positieve rente van 6% afsluit. Tegenwoordig worden spaarrekeningen met zo’n hoge rente vrijwel niet verstrekt, dus daarom zou het een hele goede aanbieding zijn om te investeren in zonnepanelen. In die zin zijn zonnepanelen dus al zo winstgevend dat het niet uitmaakt of je een subsidie krijgt of niet. Als je ook btw kunt terugvragen wanneer je zonnepanelen hebt, dan kan de eerder genoemde winst zelfs oplopen tot 7%.
Ga verstandig om met je verwarming
Je energierekening verlagen kun je op veel verschillende manieren doen, maar ook door zelf verstandiger om te gaan met je eigen energiebronnen in huis. Je kunt bijvoorbeeld besparen op de rekening van je verwarming door hem niet te hoog te zetten maar bijvoorbeeld standaard op 19 of 20 graden. Ook is het verstandig om de verwarming ’s nachts niet helemaal uit te draaien, maar slechts een klein beetje te verlagen tot 15 graden. Op het moment dat je de verwarming namelijk lager dan dat uitdraait en de volgende dag weer moet opstoken, kost dit namelijk meer energie dan wanneer je de verwarming niet volledig zou uitdraaien.
Alles uit de stopcontacten
Het is verstandig om alle energiebronnen altijd uit de stopcontacten halen, omdat er anders nog steeds energie wordt doorgegeven en dit dus energie kost. Naast dat dit dus een fijne optie is voor je energierekening, is het ook verstandig en veilig om dit te doen. Stekkers in het stopcontact laten zitten kan namelijk ook zorgen voor brandgevaar.
Voorkom sluipverbruik
Een elektronisch apparaat kan 75% van zijn energie verbruiken als deze stand-by staat. Dit kun je gemakkelijk checken door te kijken naar zaken zoals het lampje dat brand van de televisie als deze stand-by staat, of een oplader die warm aanvoelt in het stopcontact zonder dat er een telefoon of iets anders aan zit. Een televisie kan zelfs tot € 35,- aan sluipverbruik hebben per jaar – kosten die ontzettend zonde zijn. Zet apparaten die je niet gebruikt dus écht uit.