5 Tips om je internetkosten zo laag mogelijk te houden

Snel, sneller, snelst: het lijkt wel alsof je steeds meer Mb/s bij je internetabonnement krijgt. En daarvoor betaal je ook elke keer weer net een beetje meer. Totdat je met een duur abonnement zit, waar je misschien helemaal geen gebruik van maakt. Vandaag dus 5 tips om je internetkosten zo laag mogelijk te houden.

Tip 1: elk jaar vergelijken

Een internetabonnement sluit je af met een looptijd van een jaar. Daarna kun je het opzeggen of verlengen, of door laten lopen met een opzegtermijn van een maand. Dat laatste is nooit slim, omdat je dan altijd de volledige prijs betaalt. Veel providers hebben een mooie actie als je klant wordt, en vaak ook als je verlengt.

Vergelijk dus aan het einde van je contract de aanbieders voor goedkoop internet en stap eventueel over.

Tip 2: snelheid

We zijn al snel geneigd om de hoogste snelheid te nemen, sneller is beter, toch? Nou, sneller is vooral duurder. En dan zijn er enkele zaken om rekening mee te houden:

  • gebruik je die snelheid ook? Lang niet iedereen heeft 100 Mb/s of meer nodig, nee, ook niet als je veel Netflixt!
  • vaak is de hoogste snelheid niet leverbaar en krijg je dus een stuk minder dan je voor betaalt.

Check dus voordat je een abonnement afsluit of je de snelheid goed is voor jou. Daarbij maakt de gezinssamenstelling natuurlijk ook nog uit.

Tip 3: alles-in-één

Heb je naast internet ook televisie en/of telefonie thuis? Een combinatiepakket van deze diensten is voordeliger dan ze allemaal los af te nemen. Kijk dus vooral of je internet, televisie en eventueel telefonie kunt combineren.

En aan de andere kant: gebruik je je vaste telefoonlijn niet meer of kijk je nauwelijks televisie? Kijk dan vooral of je niet betaalt voor allerlei diensten die je niet gebruikt! Een alles-in-één pakket is vaak duurder dan enkel internet, dus als je alleen internet gebruikt, neem dan alleen internet.

Tip 4: combineer met mobiel

Vrijwel alle providers bieden zowel pakketten of internet voor thuis aan, maar ook mobiele abonnementen. En daarop bieden ze dan extra voordeel als je ze beide bij hen afsluit. Enkele voordelen die je kunt krijgen zijn:

  • gratis extra pakketten voor bijvoorbeeld televisie;
  • korting op het mobiele abonnement;
  • dubbele data voor het mobiele abonnement;
  • gratis onderling bellen;
  • etc.

Als je dus de kosten voor vast en mobiel bij elkaar optelt, kan dit wel eens voordelig zijn!

Tip 5: internet traag? Niet zomaar upgraden!

Is je internet traag en wil je meteen upgraden naar een sneller en dus duurder abonnement? Niet doen! Vaak is niet de verbinding het probleem, maar is de WiFi niet snel. En dat komt omdat het WiFi signaal aan snelheid verliest bij elke meter die jij verder van het modem zit. Muren, plafonds en andere zaken vertragen nog eens extra. En dat verandert niet met een sneller en duurder abonnement.

Als je vooral traag internet via WiFi hebt, kun je eens kijken of je je modem kunt verplaatsen. Ook het toevoegen van WiFi versterkers of Acces Points helpen bij dit probleem. En bij sommige providers krijg je die bij een nieuw abonnement helemaal gratis, dat kan de moeite waard zijn om over te stappen!