/

Alles wat je moet weten over een maximale hypotheek in 2021

Het nieuwe jaar is weer van start en dat betekent dat je misschien wel voor een nieuwe woning gaat. Of misschien wel je eerste eigen woning. Om een woning af te sluiten moet je een hypotheek kunnen krijgen. Om een maximale hypotheek te krijgen moet je natuurlijk een vast inkomen hebben. Maar daar gaat het soms nog wel eens mis. Dit jaar zijn er een aantal zaken verandert op het gebied van een maximale hypotheek. In jouw voordeel! Dus lees zeker even verder.

  1. De NHG-grens is verhoogd

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Dit is een zekerheid. Dat betekent dat je hypotheek wordt terugbetaald wanneer het jou niet meer lukt om de hypotheek te betalen. Bijvoorbeeld omdat je geen baan meer hebt. Deze grens is dit jaar verhoogd naar 325.000 euro. Wil jij een mogelijke hypotheek bereken? Houd rekening met een hogere hypotheek. Eerder was dit namelijk maximaal 310.000 euro. Je kunt zelfs een nieuwe woning verduurzamen en eventueel energiebesparende maatregelen mee financieren door middel van NHG.

  1. Het tweede inkomen telt dit jaar zwaarder mee

Eerder was het zo dat het laagste inkomen, wat wordt gezien als het tweede inkomen, 80% meegeteld voor een maximale hypotheek. Dit jaar is dat verhoogd naar 90%. Op deze manier kun je als tweeverdieners nu nog meer geld lenen om een huis te kopen.

  1. Studieschuld telt minder zwaar mee

Het is je waarschijnlijk vaak gezegd: let op die studieschuld. Dit jaar is er goed nieuws! Je studieschuld weegt nu namelijk minder zwaar mee, waardoor je een hogere hypotheek kunt afsluiten. Concreet houdt dit in dat vanaf 1 januari dit jaar de wegingsfactor verandert. Eerder werd er nog gerekend met een vast rentepercentage over het startbedrag van je studieschuld. Nu wordt de wegingsfactor bepaald op basis van de gemiddelde rente over de laatste vijf jaar. Hierdoor kun je dus een hogere hypotheek afsluiten.

  1. Er is een vrijstelling voor de overdrachtsbelasting

Vanaf 1 januari kunnen starters en doorstromers tussen de 18 en de 35 jaar rekenen op een vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Dit werd eerder al bekendgemaakt op de Prinsjesdag. Hierdoor krijgen deze groepen een betere kans op de woningmarkt. Wel zo prettig dus!