Autopech op vakantie: zo vermijd je extra kosten

In de zomer van 2020 is de populairste manier om op reis te gaan met de auto. Verre reizen zijn sowieso voorlopig van de baan en binnen eigen land of binnen Europa kun je ook prima en veilig met de eigen auto naar de vakantiebestemming. En natuurlijk ga je ervan uit dat dat allemaal goed gaat, maar het kan altijd gebeuren dat je onderweg autopech krijgt. Hoe je dan extra kosten vermijd, lees je hier.

Autoverzekering met pechhulp

Een autoverzekering betaalt toch alleen als je schade hebt aan je auto, of deze hebt veroorzaakt bij anderen? In de basis is dat inderdaad het geval, maar tegenwoordig kun je allerlei extra opties of modules toevoegen aan je autoverzekering, zodat je ook andere tegenvallers kunt meeverzekeren. Zoals pechhulp.

Vaak kun je kiezen voor pechhulp binnen Nederland of binnen Europa. Kijk dus goed waar je op vakantie wil en pas daar je verzekering op aan. Het is trouwens niet zo dat pechhulp alleen bij de dure verzekeringen mogelijk is, ook bij de goedkoopste autoverzekering kun je deze module vaak gewoon aanvragen!

Met een module pechhulp krijg je hulp als je onderweg met pech komt te staan. Zo wordt er met je gekeken of de auto ter plekke gemaakt kan worden, of wordt er vervangend vervoer voor jou geregeld zodat jij verder kunt met vakantie vieren.

Geef je auto een zomercheck

Hoewel het ook in Nederland steeds warmer wordt, ontstaat een groot deel van de autopech in het buitenland door oververhitting. Dit komt dan omdat er te weinig koelvloeistof aanwezig is, waardoor de motor al snel te warm kan worden. Dit komt dan door de grotere afstanden, de airco die op volle toeren draait en eventueel stilstaan in de file. Door je auto voordat je gaat nog even te laten checken, kun je dit soort problemen al snel voorkomen. En dat scheelt in de portemonnee!

Wees voorbereid

Twee andere, veelvoorkomende oorzaken van autopech zijn een lege accu en een lekke band. De eerste kan komen door een verouderde accu, vaak in combinatie met het aan laten van bijvoorbeeld een lamp. Zelfs het binnenlampje kan in een nacht tijd je accu leegtrekken! Zorg dan ook dat je altijd startkabels bij je hebt, zodat iemand je gemakkelijk op weg kan helpen. Als je weer even gereden hebt met je auto, laadt de accu vanzelf weer op en het is lang niet altijd nodig deze te vervangen.

Een lekke band is vervelend, en niet elke auto is meer uitgerust met een reserveband. Als je je dan weg moet laten slepen, kan dat aardig wat geld kosten. Zorg dus dat je een reserveband bij je hebt, zodat je zelf naar de dichtstbijzijnde garage kunt rijden om je band te laten vervangen. En het is dan ook wel handig als je zelf die reserveband erop kunt leggen, dus oefen dat eventueel van te voren!

Tot slot kan verkeerde brandstof ook vervelende pechgevallen veroorzaken. Inmiddels is in heel Europa dezelfde benaming doorgevoerd, dus als je zorgt dat je weet wat je moet tanken, kun je dit probleem al snel voorkomen.

Hopelijk heb je bovenstaande tips niet nodig, maar liever goed voorbereid op weg dan onderweg voor vervelende en vooral dure verrassingen komen te staan, toch? Fijne autovakantie!