//

Bespaar op jouw lening door te vergelijken en oversluiten

Soms kom je in een uitzonderlijke situatie terecht, waarin je iets wilt aanschaffen of betalen en jouw spaargeld niet voldoende is. Je kunt jouw droomhuis kopen, die ene boot waar je als kind al gek op was of een grotere auto, omdat er gezinsuitbreiding op komst is. Geld lenen is dan een goede mogelijkheid. Dat wil je natuurlijk zo verantwoord en zo goedkoop mogelijk doen. Je kunt op jouw lening besparen door te vergelijken en over te sluiten. Maar hoe werkt dat precies?

 

Een lening

Bij het aanvragen van een lening komt een hele procedure kijken. Er moet allereerst gekeken worden naar hoeveel je maximaal kunt lenen. Dat is afhankelijk van de hoogte van jouw inkomen, jouw leeftijd, het type dienstverband dat je hebt, jouw gezinssamenstelling en jouw BKR registratie.

Wanneer duidelijk is hoeveel je kan en wilt lenen, dien je een aanvraag in bij de kredietverstrekker. Als deze is goedgekeurd, ontvang je binnen twee tot vier werkdagen het geld op jouw rekening.

 

Vergelijken

Bij het afsluiten van een lening, is het belangrijk om leningen bij verschillende kredietverstrekkers met elkaar te vergelijken. Verstrekkers hanteren verschillende rentes, looptijden en maandtarieven. Je wilt natuurlijk de lening die voor jou het meest gunstig is, dus die een lage rente heeft en de gewenste looptijd. Daarbij geldt dat een langere looptijd zorgt voor een duurdere lening.

Je kunt een lening vergelijken door zelf op verschillende websites jouw gegevens in te vullen, maar er zijn ook websites die voor jou de vergelijking maken. Je vult de gegevens in en je krijgt een lijst met leningen bij verschillende kredietverstrekkers.

 

Oversluiten

Rentetarieven kunnen tijdens de looptijd van jouw lening veranderen. Wanneer deze omhoog gaan, kan het voordelig zijn om jouw lening over te sluiten naar een andere kredietverstrekker, met een lagere rente. Houdt er wel rekening mee dat dit vaak niet kosteloos is en dat de kosten moeten opwegen tegen het voordeel dat je hebt door het oversluiten. Bedenk je daarnaast dat korte looptijden voordeliger zijn dan lange looptijden, maar een kleine lening weer een hogere rente heeft dan een grote lening.