Prijs van sigaretten in Europa: Duitsland, België, Frankrijk, Spanje en meer!

Naast dat roken niet een hele gezonde gewoonte is, is deze hobby ook erg duur. Tenminste hier in Nederland. De prijs werd in april weer omhoog gegooid. Hoe zit het eigenlijk met de prijs van rookwaren in Europa?

Was het altijd zo duur?

Dat roken mensen wekelijks veel geld kost is algemeen bekend, maar was het altijd al zo duur? Vroeger, in 1982, toen bijna iedereen nog rookte en het ook bijna overal was toegestaan om te roken, kostte een pakje sigaretten 2 euro. Die prijzen hebben we al lang niet meer gezien. De prijs verdubbelde namelijk al gauw. In 1999 was het al 4 euro. Tegenwoordig betaal je bijna 7 euro voor een pakje sigaretten.

Waarom die prijsstijging?

Roken is ook nog na 2000 duurder blijven worden. Zelfs twee keer zo duur. Betaalde je in 2000 nog omgerekend 3,21 euro voor 25 sigaretten, nu betaal je ongeveer 7 euro voor 19 sigaretten. Nu kan je je afvragen waarom de prijs op sigaretten juist zo is gestegen. De accijnzen en de btw van sigaretten zouden de overheid 3,4 miljard euro winst opleveren. Volgens Stichting Sigaretten Industrie bestaat de prijs van sigaretten voor zo’n driekwart uit accijns en btw.

Waarom zijn er dan nog steeds zo veel mensen die veel geld betalen om te roken? De prijsverhoging gaat zo stapsgewijs dat veel rokers eraan gewend raken om meer te betalen. Experts zeggen dat de prijsverhoging wel effectief is, maar dan moet er in één keer minimaal 10 procent bovenop. Vanaf 1 april 2020 moeten mensen dan ook weer meer gaan betalen. Voor sigaretten komt er per pakje een euro bovenop. Voor pakjes shag wordt dat zelfs 2,5 euro.

Overheidsbeleid

Waarom die prijs steeds zo omhoog gedreven wordt, ligt niet aan het vraag en aanbod. De nieuwste accijnsverhoging komt voort uit het overheidsbeleid om de ongezonde gewoonte zo veel mogelijk terug te dringen. Er wordt echter niet alleen gekeken naar de prijs. Ook de verkooppunten van tabaksartikelen worden teruggedrongen en stations moeten op den duur volledig rookvrij worden. Daarnaast wil ook Schiphol helemaal rookvrij worden. De luchthaven neemt de nodige maatregelen nu al. Zo zijn de laatste rookruimtes al verdwenen en is de luchthaven volledig rookvrij.

Goedkope souvernir van vakantie?

De sloffen sigaretten zijn in het buitenland vaak een stuk goedkoper dan dat je ze hier kan krijgen. Het is dan ook voor veel mensen traditie om een slofje sigaretten mee te nemen als je terugkomt van een vakantie. Ook voor vrienden of familieleden neemt men vaak sigaretten mee naar huis.

Het is toegestaan om tot vier sloffen sigaretten mee te nemen binnen Europa. Het is best veel wanneer je met z’n tweeën bent. Je kunt uit Kroatië bijvoorbeeld met zijn tweetjes acht sloffen sigaretten meenemen. Hier kost een pakje sigaretten nog 2 euro. Een slof van 10 pakjes is dus 20 euro. Het is in totaal 8 sloffen je mag meenemen en het is dan totaal 160 euro. In Nederland kosten 80 pakjes (8 sloffen) in totaal 540 euro. Dat scheelt een hele hoop geld op deze ongezonde gewoonte.

Een overzicht van goedkope sigaretten in Europa

Laten we de verschillen wat beter in kaart brengen. We laten je graag zien wat de prijzen in de verschillende landen zijn per pakje sigaretten. Wat kost een pakje sigaretten nu eigenlijk bij de buren? We zullen het overzicht hier tonen in verschillende groepen.

In Duitsland kosten sigaretten per pakje €6,30 euro

In België kosten sigaretten per pakje €6,00 euro

In Luxemburg kosten sigaretten per pakje €5,20 euro

In Spanje kosten sigaretten per pakje €4,85 euro

In Italië kosten sigaretten per pakje €5,00 euro

Wanneer je wat verder reist zijn de prijzen nog aantrekkelijker

In Kroatië kosten sigaretten per pakje 3,25 euro

In Griekenland kosten sigaretten per pakje 4,50 euro

In Turkije kosten sigaretten per pakje 3,60 euro

In Slowakije kosten sigaretten per pakje 3,70 euro

In Andorra kosten sigaretten per pakje € 2,70

Het kan nog goedkoper als je een specifiek lokaal merk neemt:

Op de Canarische Eilanden kosten sigaretten per pakje Fortuna Blue Line € 0,99

In Egypte kosten sigaretten per pakje Cleopatra € 0,25 euro

In Griekenland kosten sigaretten per pakje Brooks € 1,40 euro

In Tsjechië L&M Filters Box kosten sigaretten per pakje ongeveer € 2,46

In Turkije kosten sigaretten per pakje Anadolu ongeveer € 1,05

Het goedkoopste pakje sigaretten die de lijst aanvoert vind je in Cambodja. Een pakje Ara kost daar ongeveer € 0,19. Nog geen twintig cent voor een heel pakje sigaretten.

Het kan ook duurder

Twintig cent voor een pakje peuken is echt heel weinig, maar elders in Europa is het niet zo goedkoop. Bijvoorbeeld in Scandinavië. In Noorwegen kost een pakje sigartten op dit moment €12,50. Bijna twee keer zo duur als hier in Nederland. Ook iets verder weg zijn de prijzen hoger, zoals in Oceanië. In Nieuw-Zeeland kost roken je daar €16,68 en in Australië betaal je €26 voor een pakje. Het kan nog erger dus.

Vanaf april zijn er dus weer nieuwe prijzen in Nederland voor sigaretten en shag. Als je nog een goede reden zocht om te gaan stoppen met roken, kan je deze prijsverhoging misschien als steuntje in de rug zien. Want het blijft niet bij deze maatregelen. De overheid wil het aantal rokers de komende jaren nog meer terugdringen. In 2023 gaat een pakje sigaretten dan ook een tientje kosten. We vertellen het alvast maar even.