/

Besparen op een Hypotheek: waar kun je op besparen bij het afsluiten van een hypotheek?

Een hypotheek wordt veel afgesloten bij de aankoop van een huis, en sluit je meestal af voor (hele) lange tijd. Gemiddeld gezien sluiten mensen een hypotheek af voor 30 jaar. Het is natuurlijk hartstikke fijn om op deze langdurige kostenpost te kunnen besparen. Dat kun je doen op veel verschillende manieren, zoals deze:

Tip 1: vergelijken, vergelijken, vergelijken

Natuurlijk moet je een hypotheek vinden die goed bij je past. Zeker wanneer je al een tijdje dezelfde hypotheek hebt, is het makkelijk om bij deze aanbieder te blijven. Maar, een gesprek met een onafhankelijke hypotheekadviseur kan er misschien wel voor zorgen dat je kennis maakt met andere hypotheekaanbieders die misschien beter bij je passen. Al is het niet per se goedkoper, dan zouden de voorwaardes je nog wel meer kunnen aanspreken.

Tip 2: Rente is niet alles

Kiezen voor de laagste rente lijkt vaak de meest voordelige en daarmee slimste keuze. Toch is dit vaak niet zo. Hypotheekaanbieders kunnen hun rente over de jaren heen namelijk wijzigen, waardoor je misschien alsnog niet goedkoper uit bent. Daarnaast is het belangrijk te kiezen voor een aanbieder met voorwaarden die bij je passen, in plaats van enkel te kijken naar ‘wie is het voordeligst?’. Maak dus geen keuze enkel gebaseerd op de hypotheekrente.

Tip 3: Weeg de voor- en nadelen van overstappen af

Als je bij een dure bank zit, dan kan het aantrekkelijk zijn om over te stappen naar een andere hypotheek aanbieder met lagere kosten. Dit kan je zo honderden euro’s per maand besparen. Echter krijg je vrijwel altijd te maken met overstapkosten (boetekosten, maar ook advieskosten van bijvoorbeeld een notaris). Zorg dat je uitzoekt of je na de overstap naar een goedkopere aanbieder wel echt goedkoper uit bent, of dat het de moeite niet waard is.

Tip 4: Overweeg een rentevastperiode

De hypotheekrente kan op sommige momenten flink stijgen, maar wanneer je je rente voor een langere periode vastzet weet je waar je aan toe bent. Had je een lage rente en blijft deze vast staan terwijl andere hypotheken wel een renteverhoging hebben, dan weet je dat je een slimme keuze hebt gemaakt en voordeliger uit bent.