Compacte smartphones van 2022

Een tijd lang was het een trend om smartphones steeds groter en groter te ontwerpen. Op een gegeven moment leek het formaat van smartphones bijna op het formaat van een kleine tablet. Daarna kwam er ook een andere beweging op gang: smartphones mochten weer wat kleiner worden. Zo kunnen ze makkelijker mee in kleine tassen, of iemands broek- of jaszak. Je hebt je telefoon immers bijna altijd bij je: om bereikbaar te zijn, of om Random Runner gokkast te spelen als je op de bus staat te wachten of omdat je een Zoom meeting op je telefoon wilt kunnen volgen. Benieuwd wat onze favoriete compacte smartphones van 2022 zijn, die ook nog eens best betaalbaar zijn? Wij maakten een overzicht.

Samsung Galaxy Z Flip 3

Flip telefoons lijken misschien iets van het begin van de jaren 2000, maar als het aan Samsung ligt zijn e weer helemaal terug. Het voordeel? Een groot smartphonescherm die je in kunt klappen waardoor je een hele kleine smartphone in je zak kunt stoppen. Doordat je de telefoon dubbelklapt is het model iets dikker dan je misschien van de gemiddelde smartphone zou verwachten, maar niet zo dik dat het onhandig wordt om hem mee te nemen.

Apple iPhone 13 Mini

Ook Apple heeft een kleine iPhone op de markt gebracht, waar alle kenmerken van een iPhone inzitten, maar dan in een kleiner formaat. Zo kun je je iPhone gemakkelijker meenemen en gewoon in je broekzak stoppen. De smartphone heeft een display van 5,4 inch en is daardoor heel handzaam. Ook handig aan dit model is dat de noch, oftewel de zwarte omlijning in het smartphonescherm, wat kleiner is geworden. Daardoor maak je efficiënter gebruik van het smartphonescherm, zonder dat de telefoon zelf er groter van hoeft te worden.

Google Pixel 4a

De Google Pixel 4a is een hele populaire handzame telefoon, met name omdat hij een hele goede prijs-kwaliteitverhouding heeft. Zo krijg je relatief veel kwaliteit voor de zachte prijs die je betaalt. Je vindt op deze smartphone een camera van 12 megapixel en een oled-scherm van 5,8 Momenteel zijn Google telefoons nog niet verkrijgbaar in Nederland, maar de verwachting van experts is dat dat heel snel gaat gebeuren.

Persoon Die Midnight Black Samsung Galaxy S8 Vasthoudt Zet Aan In De Buurt Van Macbook Pro

Sony Xperia 5 III

Dit toestel mag dan misschien klein in formaat zijn, hij is groot in vermogen. Het toestel heeft een krachtig karakter en kan je precies bieden wat je van een smartphone verwacht. Zo zit er op deze smartphone niet alleen een 4K scherm met veel power, de processor is ook ontzettend snel. Het scherm is slechts 6,1 inch groot en is daarmee de perfecte compacte telefoon. Opvallend aan deze telefoon is dat hij in verhouding tot de eerder genoemde modellen in dit artikel, een wat langwerpiger uiterlijk heeft. Hij is wat langer in formaat, maar daarbij ook smaller. Dat zorgt in je hand voor een gevoel van een heel kleine telefoon, terwijl je door het langwerpige scherm wel veel tegelijk kunt lezen of zien, en niet hoeft in te leveren op je ervaring als consument.

iPhone SE

De iPhone SE van Apple is het kleinste model smartphone wat ze in jaren op de markt hebben gebracht. Zo heeft deze smartphone slechts een scherm van 4,7 inch (!). Daarbij krijg je wel het snelle en nieuwste besturingssysteem iOS 13, een 12 megapixel camera waarmee je haarscherpe foto’s maakt en een RAM werkgeheugen van 3GB. Klein en krachtig, dus.