/

De mogelijkheden voor het beheren van vermogen

Een vermogen opbouwen is al een lastige taak op zich. Waar moet je namelijk beginnen? Veel mensen beginnen simpelweg bij het sparen van hun eigen inkomen en kiezen er daarnaast er nog bij om hun geld te gaan beleggen op manieren. Beetje bij beetje bouw je dus een vermogen op. Maar dan komt de vraag: hoe beheer je jouw vermogen dan het beste? Wij geven jou een aantal mogelijkheden om jouw vermogen te beheren in dit blog.

Vermogensbeheer in het kort

Wat betekent vermogensbeheer? Vermogensbeheer is eigenlijk niks meer dan het simpelweg beheren van jouw vermogen. Jouw vermogen bestaat uit al je bezittingen, zoals eigendommen, jouw woning of jouw spaargeld en belegging. Je kunt ervoor kiezen om dit zelf te beheren of het te laten beheren door iemand anders. De reden waarom je je vermogen goed moet beheren is omdat je rendement kan maken op jouw kapitaal en jouw eigendommen moeten natuurlijk goed beschermd worden tegen waardevermindering en verlies. Het is dus verstandig om jouw vermogen goed te (laten) beheren. 

Vermogensbeheer doen de meeste door een financiële planning op te zetten. Stel je financiële doelen op (op de korte en lange termijn) en kijk naar jouw risico en rendement. Hoe meer risico je hebt, hoe meer kans je zal hebben op rendement. Bekijk ook de verschillende investeringsmogelijkheden als je jouw geld belegt. Zo kun je namelijk ook kijken hoe je risico kan verlagen door je geld te verspreiden in meerdere investeringen. 

Zelf jouw vermogen beheren

Wanneer het gaat om jouw vermogen te beheren, kun je ervoor kiezen om dit zelf te doen. Misschien beschik je zelf namelijk over de informatie die nodig is om dit te doen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je jouw persoonlijke, financiële situatie goed in kaart kan brengen en dit te begrijpen. Je kunt namelijk zelf veel informatie vinden over het beheren van jouw vermogen online of via andere bronnen. Maar wat nou als je niet over deze informatie beschikt of als je zelf niet veel tijd hebt om dit te doen? Dan kun je ervoor kiezen om een vermogensbeheerder te nemen die het voor jou doet.

Zoek naar een externe vermogensbeheerder

Als je niet de tijd hebt of niet veel weten over het beheren van jouw vermogen, dan kun je er dus voor kiezen om een externe vermogensbeheerder te nemen die jouw vermogen beheert. Een externe vermogensbeheerder kan iemand zijn met wie je frequent persoonlijk contact hebt, of het kan een online beheer zijn.

Maar hoe kies je de beste vermogensbeheerder? Dat is geen makkelijke opgave. Een goede manager van jouw vermogen zal eerst een financieel plan opstellen. Op basis van dit zal hij of zij jou adviseren waar jij het beste jouw geld in kan stoppen. Jouw vermogensbeheerder zal dus heel kritisch kijken naar jouw persoonlijke financiële situatie en veel vragen stellen hierover. Er zijn verschillende instituten die vermogens beheren en er ook onderzoek ernaar doen. Op basis hiervan en verschillende vergelijkingssites kun je dus bepalen welke vermogensbeheerder het beste voor jou is.