De voordelen van stoppen met roken

Roken wordt op steeds meer plekken verboden en de nadelen worden alsmaar duidelijker. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat stoppen met roken altijd zin heeft, ook als je al een hele lange tijd rookt. Een goede aanleiding om in dit artikel de korte en lange termijn voordelen van stoppen met roken te bespreken.

Voordelen van stoppen op de korte termijn

Wanneer je stopt met roken zal je al heel snel verandering zien. Er zijn namelijk een aantal effecten die je op de korte termijn al zal merken. Na een dag niet roken is alle koolmonoxide al uit je lichaam. Dit zorgt ervoor dat zuurstof beter wordt vervoerd door het bloed en dit maakt het makkelijker om te ademen. Daarnaast beginnen je longen zich te reinigen. Het teer wordt verwijderd en vaak hoest je slijm op. Dit is een goed teken want de slechte stoffen worden zo uit je lichaam verwijderd. Ook de nicotine en andere schadelijke stoffen verdwijnen langzaam uit het lichaam. Dat is fijn want juist die nicotine zorgt ervoor dat je verslaafd raakt aan roken. Als het goed is zal je ongeveer na 72 uur merken dat je meer energie hebt dan voorheen.

Voordelen van stoppen op de lange termijn

Na een aantal weken stoppen zal je ook de lange termijn voordelen gaan voelen. Je longen zijn intussen een stuk schoner en functioneren ook beter, mede door de verbeterde bloedsomloop. Ook de conditie is er op vooruit gegaan en de kans dat het rokershoestje eindelijk weg is, is ook groot.

Een jaar na het stoppen met roken komen de meest ingrijpende voordelen. De kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten is gehalveerd en ook andere aandoeningen zullen minder snel optreden. Na een aantal jaar is de kans op een beroerte hetzelfde als iemand die niet rookt en ook het risico op longkanker en andere vormen van kanker is lager. Een hele tijd later, pas na 15 jaar, is het risico op hart- en vaatziekten gelijk aan dat van iemand die niet rookt.

Tips om te helpen met stoppen

Stoppen met roken is erg lastig maar hopelijk hebben de voordelen hierboven je wel aan het denken gezet. Om ook echt te kunnen stoppen is het goed om een plan te maken hoe je dit wil aanpakken. Hierbij gaat het er vooral om dat je voor jezelf doelen stelt. Deze doelen zijn uiteindelijk de kernredenen waarom je wil stoppen. Elke keer dat je toch weer wil gaan roken, moet het doel je daarvan weerhouden. Wat kan helpen bij het stoppen met roken, is overstappen naar e-sigaretten. Zo kan je een mr-joy.nl e sigaret kopen om de hoeveelheid nicotine die je rookt langzaam af te bouwen. De beste e liquids merken van mr-joy stellen je namelijk in staat om zelf te kiezen hoeveel nicotine je binnenkrijgt. Op deze manier kan je langzaam afbouwen tot je lichaam niet langer verslaafd is aan nicotine. Wanneer je hier niet langer verslaafd aan bent is de kans groot dat je roken niet langer aantrekkelijk zal vinden.