Een notaris nodig? Zo kies je de juiste (en goedkoopste)

Een notaris helpt mensen om rechtsgeldige en bindende afspraken te maken. Dit kan van belang zijn bij de koop of verkoop van een huis of grond, het opstellen van een testament, trouwen of scheiden of het beginnen of wijzigen van een onderneming. Het selecteren van en afspraken maken via een notaris is niet iedereens favoriete klusje. Uiteindelijk scheelt het wel ellende achteraf. In veel gevallen is het ook verplicht om een notaris in te schakelen. In dit artikel helpen we je in ieder geval de juiste keuze te maken voor een geschikte notaris.

Tarieven vergelijken

Notaristarieven vergelijken kun je doen via deze website, waar je een overzicht hebt van notarissen in jouw buurt. Hier kun je ook gratis offertes aanvragen op basis van jouw persoonlijke situatie en behoeften. Je kunt dit ook direct doen door op Google te zoeken naar notarissen in je buurt en handmatig offertes op te vragen, maar dit kost vaak meer tijd dan op een vergelijkingssite. Zo’n site werkt ook overzichtelijker dan dat je steeds moet zoeken naar de juiste pagina op elke losse notariswebsite. Vergelijkingssites kunnen tevens vaak een lager tarief voor je regelen.

Notaris in de buurt

Een notaris zoek je vaak in de buurt van je woonplaats, omdat je vaak persoonlijk contact hebt met hem of haar. Het bezoeken van een notaris moet vaak tussen de bedrijven door, dus veel tijd kwijt zijn aan de reis erheen is niet ideaal. Woon je in Almere? Dan vergelijk je notarissen in Almere of in de buurt daarvan, bijvoorbeeld.

Beoordelingen van notarissen

Daarnaast kies je voor een goede notaris. Dit is misschien nog wel het belangrijkste. Je wilt immers dat je zaken goed en op een fijne manier geregeld worden. De afweging tussen prijs, nabijheid en beoordeling is aan jou. Echter, notariële kosten zijn vaak kosten voor de lange termijn. Een beetje extra betalen voor of ietsjes verder rijden naar een topnotaris is daarom vaak een goed idee.