Geld lenen: hier moet je opletten

Er zijn van die momenten dat je bij jezelf denkt: had ik maar een paar euro’s meer te besteden. Bijvoorbeeld omdat je een nieuwe auto wilt kopen. Of je je wasmachine kapotgaat. Vaak kun je makkelijk aan een korte lening komen. Toch is het goed om op een paar kleine dingen te letten. Die vertellen we jou in deze blog!

Een lening houdt in dat je een bepaald bedrag leent van bijvoorbeeld een bank of een kredietverschieter. Vaak staat zowel de looptijd als de hoogte van de rente vast. Stel je leent 100 euro. En de rente bedraagt 1 procent per maand. Dan moet je na een maand 101 euro terugbetalen. Die euro is dan het bedrag dat je betaalt voor het feit dat je geld hebt geleend. Je moet dus altijd bijbetalen voor het feit dat je geld leent.

Geld lenen van een bekende? Als je van een bekende leent kan het natuurlijk wel zo zijn dat ze zeggen: prima, jij mag 100 euro volgende maand terugbetalen. Maar bij een bank of een kredietverschieter is dat niet het geval.

1. Wat is de looptijd van de lening?

Dat is het eerste punt waar je goed op moet letten bij het afsluiten van een persoonlijke lening. Want de looptijd houdt in over hoeveel maanden jij de lening terug hebt betaald. Dat kan zijn binnen een jaar of binnen een paar weken. De looptijd is belangrijk omdat hierdoor ook de rente kan oplopen. Soms kan het fijn zijn om ergens een jaar over te doen, maar het is verstandig om zo snel mogelijk een lening terug te betalen. Zo houd je de kosten laag.

2. Hoe hoog is de rente?

We gaven je net een voorbeeld van 1%, maar vaak is de rente hoger. Check dus goed wat de hoogte van de rente is. En gecombineerd met het vorige punt: hoe langer een lening loopt, hoe hoger de rente wordt.

3. Wat worden de kosten maandelijks?

De maandelijkse kosten zijn belangrijk. Want alleen als je het kunt terugbetalen kan je geld lenen. Kun je per maand bijvoorbeeld 100 euro missen. Dan is het verstandig om niet te lenen.

Wil je meer lezen over veilig lenen? Hier lees je er alles over!