Met weinig geld toch beleggen: zo kan het

Slapend rijk worden. Het is gezegde en soms wordt de zin gebruikt in wat onzuivere reclames, maar het is niet per se onbereikbaar. Nu is ‘slapend’ en ‘rijk’ wellicht wat overdreven, maar toch kan je zonder te veel moeite een extra zakcentje of een appeltje voor de dorst opbouwen. We hebben het hier natuurlijk over beleggen. Een term die velen van jullie wellicht afschrikt, maar het beleggen wordt steeds toegankelijker voor elke laag in de samenleving. Je geld beleggen of laten beleggen, kan tegenwoordig ook met kleinere bedragen. Volg de onderstaande tips en tricks op en voor je het weet bouw jij een klein fortuintje op. Leuk voor de oude dag of voor de studie van je (klein)kinderen.

Kiezen

De eerste stap is natuurlijk je verdiepen en kiezen waarin je wil gaan beleggen. Denk bijvoorbeeld aan aandelen, obligaties of support een start-up via een crowdfundingsactie. Bedenk wat je doel is, hoeveel risico je wil nemen en wat je er uiteindelijk financieel uit wil halen. Tot slot moet je goed bedenken waar je je naam of de naam van je bedrijf van je bedrijf aan verbindt. Wat zijn je morele waarden en is het project of het bedrijf waarin je wil investeren betrouwbaar.

Spreiden is key

Beleg wereldwijd en bij verschillende instanties en bedrijven. Wanneer je al je aandelen koopt binnen één bedrijf is de kans natuurlijk groter dat je je geld verliest. Het kan namelijk zo zijn dat het bedrijf failliet gaat en dan ben je al je geld kwijt. Koop je aandelen dus bij verschillende bedrijven en probeer ook te spreiden naar verschillende landen.

Klein bedrag

Begin met een lekker klein bedrag. Hiermee kan je niet snel de mist ingaan en kan je prima investeren. Een tientje per maand kan na veertig jaar bijvoorbeeld een aanzienlijk bedrag worden. Beleggen is dan ook een goede manier van sparen.

Geduld

Tot slot is geduld een schone zaak. Aandelenkoersen hebben soms een lange tijd nodig voor ze zich (positief) ontwikkelen. Dit duurt soms wel meer dan vijf jaar (!).

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met BinckBank