Hoe bespaar je op de maandelijkse autokosten?

Een eigen auto is duur. In werkelijk alle opzichten. Van parkeer- tot brandstofkosten. Denken we aan autokosten, dan denken we zeker niet alleen aan de aanschafprijs en de lopende verzekeringen. Er komt nog veel meer kijken bij het rijden van een auto. Maandelijks ben je hier toch al een groot deel van je salaris aan kwijt. Hier staat natuurlijk wel tegenover dat je veel vrijer bent. Je kunt gaan en staan waar je maar wilt en een gezin gemakkelijker kunt vervoeren. Goedkoop is het echter niet. Zeker in de huidige tijd zijn we op zoek naar manieren om te besparen. Maar is dat ook mogelijk als je een eigen auto hebt?

Jazeker. Een auto zal in alle opzichten duur zijn. Dat neemt echter niet weg dat er bij de meeste mensen nog veel ruimte voor besparing is. Met de volgende tips bespaar je al snel tientallen euro’s extra per maand.

Let op de variabele kosten

Sommige kosten liggen maandelijks vast. Denk bijvoorbeeld aan het geld dat je nog moet afbetalen voor de auto, lopende verzekeringen, enzovoorts. Hier valt weinig op te besparen omdat deze simpelweg vast liggen. Uiteraard kun je wisselen van autoverzekering of een lopende lening wellicht eerder afbetalen, maar dat is niet in elke situatie het gunstigst om te doen. Soms zelfs onmogelijk. Daarom is het slim om op de variabele kosten te letten. Dit zijn vaak de punten waar je het meeste geld op kunt besparen.

Zo ook bijvoorbeeld de parkeerkosten. Je kunt op parkeren Zwolle bijvoorbeeld eenvoudig besparen door de juiste keuzes te maken. In de meeste grote steden is het mogelijk om de auto tegen een gereduceerd bedrag bij een P+R te plaatsen. Doe hier zeker je voordeel mee. Ook concurreren garages nog wel eens onderling. Slim om ook hier op te letten. Het zijn maar kleine dingen, maar ze kunnen op jaarbasis een heel groot verschil in kosten betekenen. Parkeren in de grotere steden wordt zo een stuk leuker.

Gebruik je auto enkel voor langere ritten

Een auto voor de deur is soms wel heel verleidelijk. Bijvoorbeeld wanneer het buiten regent en je even snel een boodschap bij de plaatselijke supermarkt wil halen. Het is echter helemaal niet goed voor je auto om telkens voor hele kleine stukken gebruikt te worden. Je verbruikt hier niet alleen heel veel brandstof mee, maar ook de onderdelen zullen eerder en onnodig slijten. Probeer daarom de auto echt wat vaker te laten staan voor korte stukken en gebruik deze enkel wanneer het echt nodig is. Zo heb je hier veel langer plezier van.

Voordelig tanken

Toegegeven, de brandstofprijzen rijzen momenteel de pan uit en goedkoop tanken is er eigenlijk niet meer bij. Goedkoper tanken kan gelukkig wel. Tank bijvoorbeeld nooit langs de snelweg en doe dit het liefst bij een onbemande pomp. Ook het tijdstip en de dag kunnen verschil maken in de prijs voor een tank benzine. Op zondag ligt het tarief vaak het laagst. Op maandag het hoogst.