Hoe kan je het beste besparen op kosten voor je studie?

Studeren kan aardig wat kosten. Over het algemeen is je studententijd niet je meest rijke periode. Om nog maar te zwijgen over je studieschuld. Waar kan je dan wel op besparen tijdens je studie?

Macbook huren

Voor veel studies heb je vaak een laptop nodig, maar ook niet altijd. Soms heb je alleen een laptop nodig voor bepaalde programma’s of een bepaalde periode. Bijvoorbeeld voor een stage of een projectweek. Als je verder alles kan doen met een computer thuis of vanuit je boeken, kan je best besparen op de kosten. Een macbook huren is voor korte periodes erg geschikt als je veel gebruik maakt van video- of fotobewerkingsprogramma’s, maar even niet het geld hebt om zelf een macbook aan te schaffen.

Laptop huren

Als je niet per se een macbook nodig hebt voor bepaalde programma’s, kan je misschien beter een laptop huren van een ander merk. Die zijn over het algemeen minder prijzig. Heb je bijvoorbeeld een laptop nodig tegen het eind van het semester aan, kies je er dan voor om voor een bepaalde tijd een laptop te huren. Op die manier heb jij een laptop wanneer je dat nodig hebt en bespaar je op de kosten als je even zonder kan.

Studentenkortingen

Voor veel studies heb je bepaalde programma’s op je laptop nodig. Denk bijvoorbeeld aan Photoshop, Illustrator, Avid of een Office pakket met Word en Exel. Vaak kan je via je hogeschool of universiteit dat soort programma’s gratis downloaden of kopen met hoge korting. Daarnaast kan je altijd kijken of de overige programma’s of apps die je gebruikt ook voordeliger kunnen. Denk bijvoorbeeld aan Spotify Premium voor studenten, een studenten bankrekening en creditcard of korting op je zorgverzekering.

Boeken aanschaffen

Naast collegegeld en elektronica zijn boeken de grootste kostenpost van je studie. Het kan daarom voordelig zijn om niet direct alle boeken aan te schaffen die je op je lijst krijgt doorgestuurd. Soms heb je de helft niet eens nodig. Kijk eens of je de boeken tweedehands kan krijgen, je het redt met een samenvatting of kan ruilen van boeken met iemand die een ander semester volgt. Je moet creatief zijn tijdens je studie en alle kleine beetjes helpen.