Hoe duur is gas nou écht?

We hebben het allen al wel gemerkt in onze portemonnee, want de prijs van gas is ontzettend gestegen. Zo was de gasprijs vorig jaar augustus nog gemiddeld 0,95 euro per kubieke meter gas, maar is momenteel de gasprijs gestegen naar 2,90 euro per kubieke meter. Dit tarief is wel inclusief de energiebelasting, namelijk de negen procent btw. Echter varieert deze prijs en is het afhankelijk van je contract. Omdat de prijs van gas zoveel is gestegen, is het belangrijk om andere opties ook te overwegen. Maar welke andere opties zijn er precies en hoe verschilt dit in gasprijs? Om het overzichtelijk te maken hebben wij de andere opties vergeleken. Ben je benieuwd wat dit voor jouw portemonnee kan uitmaken? Lees dan verder!

Prijs gas versus cv-ketel/verwarmingsketel

Wat kost het om een nieuwe cv-ketel aan te schaffen? Deze prijzen kunnen ontzettend variëren, namelijk tussen de 900 en de 3.000 euro. Veel factoren hebben invloed op deze prijs, namelijk de CW-waarde, de type cv-ketel, het merk en het aantal liter per minuut. De prijs van een nieuwe cv-ketel hangt dus af van de eisen en behoeftes die jij hebt. Uiteindelijk is het vaak voordelig om een goede cv-ketel aan te schaffen met eventueel een hoger prijskaartje, omdat het ook kan schelen in energie verbruik. Daarnaast is het ook een win-win voor niet alleen jou, maar ook voor het milieu. Bovendien varieert de prijs ook op basis van het type ketel, waarbij het overschot van energie bij bijvoorbeeld een HRe ketel nog teruggeven kan worden aan de energie maatschappij. Hierbij krijg je dus op twee manieren geld terug. Deze ketel maakt namelijk zelf elektriciteit, maar heeft ook een hoger prijskaartje. Een HR ketel heeft daarentegen een aansluiting op het riool en een UHR ketel werkt in combinatie met een warmtepomp.

Prijs gas versus elektriciteit

Ook de prijs van kWh elektriciteit is ontzettend gestegen de afgelopen tijd. Zo lag deze in september 2021 nog rond de 22 cent en op dit moment tussen de 50 en 70 cent per kWh. Ook hierbij verschilt de prijs per type energiecontract en welke energieleverancier je hebt. 

Prijs groen gas versus niet groen gas

Je hoort het steeds vaker en het wordt steeds populairder: groen gas. Dat gas groener kan en dat men zich daar steeds meer mee bezighoudt, is natuurlijk ook ontzettend logisch. Het wordt steeds belangrijker dat ieder van ons een steentje bijdraagt en we ons samen inzetten voor een schonere aarde. Aardgas is op zichzelf een schone energiebron alleen is hierbij het probleem dat het niet hernieuwbaar is. Groen gas (biogas) of CO₂-gecompenseerd gas is daarentegen milieuvriendelijker. Vanwege meerdere factoren is groen gas op dit moment nog wel iets duurder, namelijk 2 cent per kubieke meter. Dit komt op een gemiddelde van 3 euro extra per maand voor een gemiddeld huishouden.

Vaste prijs versus variabele prijs gas

Vanwege de huidige situatie en de gasprijs die zo gestegen is het afgelopen jaar, vragen steeds meer mensen zich af of het voordeliger is om een vaste prijs of een variabele prijs aan te gaan. Een vast energiecontract heeft als groot voordeel dat het meer zekerheid biedt, maar hierdoor is het vaak in normale omstandigheden duurder dan een variabel energiecontract. Echter variëren de energieprijzen op dit moment enorm, waardoor het voordelig kan zijn om het risico voor prijsstijging te vermijden. Maar de behoeftes hierbij is natuurlijk voor iedereen anders!