Hoe kom je van een BKR registratie af?

Ga je een hypotheek of lening aanvragen, dan is het een vast onderdeel van de procedure: de BKR-check. En deze kan heel bepalend zijn of, en zo ja hoeveel, je geld kunt lenen. Loop jij hier tegenaan, dat je geen lening krijgt? Of dat je minder kunt lenen dan je gehoopt had? Dan kan het lonen om eens naar de mogelijkheden te kijken om van die BKR registratie af te komen. Hoe je dat doet, leggen we je graag uit.

Wat is BKR?

BKR is de Stichting Bureau Krediet Registratie en zij leggen een groot deel van de leningen in Nederland vast in een database. Zo kunnen banken en andere financiële instellingen bijvoorbeeld checken of je niet al een lening hebt, voordat zij jou geld gaan lenen.

Toch wordt niet alles vastgelegd bij BKR, en ook niet altijd. Wat er wel wordt vastgelegd:

  • Een hypotheek, alleen bij een betalingsachterstand;
  • Een creditcard met een krediet van minimaal €250 én gespreid betalen;
  • Rood staan van minimaal €250 en langer dan een maand;
  • (Zakelijke) kredieten;
  • Telefoonabonnement met een toestel van minimaal €250 op afbetaling;
  • Een private lease auto voor 65% van het totaalbedrag;
  • Gespreid betalen bij o.a. winkels en webshops.

Andere leningen zoals een studielening bij DUO, of achterstanden zoals een belasting- of verzekeringsschuld, staan niet geregistreerd bij BKR.

Is een registratie altijd een probleem?

Aan de term BKR registratie kleeft een nogal negatieve klank, maar in de meeste gevallen is dat niet terecht. Als jij keurig op tijd je lening, private lease contract, hypotheek of telefoonabonnement betaalt, is de registratie namelijk niet meer dan dat: een registratie van wat je hebt geleend.

Een kredietverstrekker kan daarmee bepalen hoeveel jij per maand kwijt bent aan aflossing en hoeveel ruimte je nog hebt om te besteden. Zo wordt voorkomen dat jij je te diep in de schulden steekt en je die uiteindelijk niet meer kunt betalen.

Het wordt wél een probleem als je niet op tijd betaalt. De registratie krijgt dan een A met een volgnummer. In de volksmond staat de A voor achterstand, het volgnummer geeft de oorzaak aan. Heb je de achterstand ingelopen en is de schuld afgelost, dan verandert de A in een H van hersteld. Veel kredietverstrekkers zullen op basis van een H alsnog zo’n 5 jaar niet zomaar een lening of hypotheek verstrekken.

Kun je een registratie laten verwijderen?

Vooral die negatieve BKR registratie, ook al heb je je schuld uiteindelijk afbetaald, kan je lange tijd blijven achtervolgen. Zolang er een A achter de registratie staat, zal het echt heel lastig zijn om bijvoorbeeld een hypotheek te krijgen, en ook met een H zijn veel kredietverstrekkers nog erg terughoudend.

Je BKR registratie laten verwijderen kan dan een oprechte wens zijn om bijvoorbeeld je droomhuis te kunnen kopen. En in de meeste gevallen is dit ook mogelijk, alleen kom je daar vaak zelf niet doorheen. Een expert, met de kennis en contacten, kan dan uitkomst bieden. Zelfs als de registratie terecht is! Door simpelweg in gesprek te gaan en de consequenties te benoemen, gaan veel schuldeisers alsnog overstag. Zodat jij verder kunt met je leven zonder dat die registratie roet in het eten gooit!