BesparingstipsHandig & Verstandig

Hoe kun je zo voordelig mogelijk lenen? Wat valt er te besparen?

0

‘Geld lenen kost geld’ zie en hoor je bij elke aanbieding voor het lenen van geld. Dat het geld kost, komt omdat je normaal gesproken rente betaalt over een lening. Het is daarom belangrijk dat je, voordat je geld leent, voor jezelf bepaalt of je het nodig hebt én of je het terug kunt betalen zonder in de problemen te komen. En uiteraard wil je niet meer terugbetalen dan nodig. Daarom de vraag: kun je besparen op het lenen van geld? En hoe kun je dus zo voordelig mogelijk lenen?

Rente

Over een lening betaal je dus rente. De geldverstrekker verdient zo aan het geld dat hij uitleent. Aan het einde van de looptijd heb je dus meer terugbetaald dan je hebt geleend, maar daar staat tegenover dat je een uitgave hebt kunnen doen waar je anders langer op had moeten wachten.

De rente staat op dit moment historisch laag en dat is gunstig voor het lenen van geld. Bij leningen.nl bieden ze bijvoorbeeld al leningen aan vanaf 3,7% rente. Dit is het percentage dat je op jaarbasis betaalt. Stel dat je €10.000 leent, dan betaal je, naast aflossing, jaarlijks €370 aan rente. Dit wordt uiteraard steeds lager omdat je ook aflost.

Vergelijken

Het loont om leningen, en dan vooral rentepercentages, te vergelijken. Bij een leenbedrag van €10.000 scheelt elke procent rente €100 per jaar dat je minder terug hoeft te betalen. Leningen vergelijken doe je gemakkelijk online.

Hierbij kun je ook verschillende leenvormen vergelijken. De meest voorkomende vormen zijn een persoonlijke lening en een doorlopend krediet. Deze eerste kent een vaste looptijd en rente, de laatste is variabel, ook qua rente, en alleen het maximale kredietlimiet staat vast.

Welke van de twee beter past, ligt aan je situatie en het doel waar je voor gaat lenen.

Verborgen kosten

Naast de rente zijn er nog een aantal factoren die bepalen of een lening een goede en voordelige keuze is. Zo betaal je bij sommige aanbieders eenmalige afsluitkosten, wat het aanbod ineens minder interessant kan maken. Let er op dat het betalen van kosten nog voordat je lening überhaupt is goedgekeurd, niet is toegestaan.

Let ook op de voorwaarden voor extra aflossen. Dit scheelt je namelijk enorm in de rentekosten, en als je het geld op dat moment hebt lijkt het dus een goed plan. Maar sommige aanbieders staan dit beperkt toe of rekenen kosten voor extra tussentijds aflossen. Ook dit kan een behoorlijke tegenvaller zijn.

Het is dus aan te raden om niet alleen naar de rente te kijken, maar ook goed de overige voorwaarden te lezen.

Beste neustrimmers van 2020

Previous article

Geld besparen op je verzekering kan eenvoudig met deze tips

Next article
Login/Sign up