/

Hoeveel geld kun je besparen met een houtkachel?

Om de koude winter- (en soms zomer – je weet het nooit in Nederland) avonden door te komen wil je wel in je woonkamer kunnen zitten met een aangename temperatuur in je huis. Dit kun je doen door je huis flink op te stoken, maar wanneer je enkel een centrale verwarming hebt kunnen de energiekosten heel hoog oplopen. Kiezen voor een houtkachel kan dan een heel goede oplossing zijn om te besparen op jouw energierekening.

De houtkachel

Ten eerste is het belangrijk dat je kiest voor een houtkachel van goede kwaliteit. Over het algemeen raden experts aan om te kiezen voor een HR houtkachel, speksteenkachel, tegenkachel of houtkachel cv om het meest te kunnen besparen. Deze kachels hebben namelijk relatief een hoog rendement, waardoor de warme beter behouden blijft. Vooral speksteen- of tegelkachels hebben een hoog rendement. Ze hebben lang nodig om op te kunnen warmen, maar je hebt dan ook extra lang plezier van de warmte, deze blijft namelijk extra lang hangen.

Kies voor het juiste hout

Ook het soort hout wat je gebruikt kan erg bepalend zijn voor de hoeveelheid bespaarde euro’s. Haardhout kun je op veel plekken krijgen, maar prijzen en kwaliteit kunnen erg uiteenlopen. De belangrijkste aspecten om op te letten is wat voor hout het is (eikenhout, berkenhout, beukenhout?) en wat het vochtpercentage van het hout is. We weten allemaal dat droog hout beter brandt, maar het moet ook niet te droog zijn, want dan is het zo uitgebrand. Kies daarom voor een vochtpercentage rond de 20%. Omdat kwalitatief haardhout soms best prijzig kan zijn, kun je het best je ogen openhouden tot er een haardhout aanbieding voorbij komt.

De bespaarde euro’s

Goed, kies je dus voor een kwalitatief goede kachel én kwalitatief goed hout, dan zou je gemakkelijk zomaar 200,- euro kunnen besparen. Zorg dan wel dat je huis ook een goede isolatie heeft. Het is wel belangrijk om te noemen dat – mocht je willen besparen op je gaskosten je dan wel beter ook kunt kijken of je op je andere energiebronnen kunt besparen. Hoewel je wel degelijk een mooi bedrag kunt besparen door te kiezen voor een houtkachel, zijn besparingen op andere energie- en kostenposten waarschijnlijk succesvoller.