Hoeveel kost het gemiddeld om een testament op te stellen? Dit komt erbij kijken

Een bezoekje aan de notaris is over het algemeen niet heel goedkoop. Maar hoeveel kost het gemiddeld om een testament op te stellen? Dit is wat erbij komt kijken.

Gemiddelde kosten

Het is lastig om te zeggen hoeveel één testament kost. Elk notarisbedrijf houdt er namelijk zijn eigen tarief op na. Daarnaast is het ook zo dat een testament per persoon en per situatie erg kan verschillen. Als je bijvoorbeeld veel vermogen hebt of veel eigendommen zoals verschillende huizen, dan komt er bij het testament opstellen wat meer kijken. De gemiddelde prijs in Nederland ligt ongeveer rond de 500 euro voor één testament. Dat lijkt op het eerste gezicht misschien veel voor een papiertje met je laatste wensen erop, maar in de meeste gevallen gaat er voor de notaris aardig wat tijd in zitten.

Is een notaris nodig?

Verder is het zo dat alleen een notaris een testament kan opstellen. Een testament is dus alleen officieel en geldig wanneer deze door een notaris is opgesteld. Het testament komt vervolgens in het Centraal Testamentenregister. Pas dan is het geldig als je komt te overlijden. Een testament is dus een serieuze zaak. Notariële diensten mogen door verschillende aanbieders op de markt gebracht worden en daarbij kan iedereen dus een eigen tarief hanteren. Het kan dus lonen om te zoeken naar de goedkoopste notaris, aangezien ze allemaal hetzelfde werk leveren.

Is besparen mogelijk?

Er zijn aanbieders die beginnen bij 217 euro voor een notaris die je testament kan opstellen. Dat bedrag lijkt aanzienlijk minder voor hetzelfde resultaat. Toch zijn niet alle notarissen, of aanbieders, van dezelfde kwaliteit. Een goede notaris neemt alles persoonlijk met je door en zal proberen om zo veel mogelijk voordeel te halen uit het testament. Daar gaat veel tijd in zitten en mede daarom is een notaris vaak zo prijzig. Een goedkopere notaris kan een minder goed testament opleveren en dat kan eventueel voor de nabestaanden betekenen dat ze meer erfbelasting moeten betalen dan nodig is. Toch wordt er bij alle notarissen volgens het boekje gewerkt en is de akte altijd geldig.

Testament is persoonlijk

Goed om te weten is dat een testament een persoonlijk document is. Dat betekent dat zolang je leeft, niemand jouw testament mag inzien. Daarnaast is het goed om te weten dat je een testament ook niet samen mag opstellen. Het document is dus niet geldig voor een echtpaar. Je moet beide een afspraak maken met de notaris en beide een persoonlijk document in het Centraal Testamentenregister hebben. Tuurlijk kan je wel tegelijk komen, maar het document blijft persoonsgebonden.

Extra kosten

Let bij echt maatwerk wel op de mogelijkheid tot bijkomende kosten. Dit is vrij gebruikelijk bij het laten opstellen van een testament. Het gaat hier dan om checks in de gemeentelijke administratie, overige verschotten, kantoorkosten en registratiekosten voor het testament. Deze kosten worden vaak bij de offerte weggelaten. Als de notaris geen vaste prijs afgeeft maar werkt op basis van tijd, moet je altijd een maximumbedrag afspreken. Anders kunnen de kosten zomaar erg hoog uitvallen.