Hoeveel kun je besparen door van zorgverzekering te veranderen?

Dat de zorgverzekering in 2021 weer een stukje duurder gaat worden lijkt onvermijdbaar. De coronacrisis heeft veel gevraagd van verzekeraars en de reserves, en die laatste zullen aangevuld moeten worden. En hoewel er een rekenpremie is die mede de premie bepaalt die jij moet bepalen, zit er nogal verschil tussen de verzekeraars. Overstappen kan dus lonen, maar hoeveel kun je hiermee besparen?

Wat bepaalt de premie van een zorgverzekering?

Voordat we kunnen bepalen wat de verschillen zijn tussen zorgverzekeraars, is het goed om even te kijken naar hoe de premie van een zorgverzekering tot stand komt.

De premie wordt bepaald door verschillende factoren:

  • de rekenpremie, deze wordt elk jaar door de overheid vastgesteld en op Prinsjesdag bekend gemaakt en houdt rekening met de verwachte uitgaven voor zorg in het komende jaar
  • hoe staat het ervoor met de reserves van de zorgverzekeraar? Deze moeten een bepaald niveau hebben om klappen (zoals een pandemie) op te kunnen vangen

Dan zijn er nog factoren waar jij als verzekerde invloed op hebt, zoals eigen risico, dekking en aanvullende verzekeringen.

Bepaal de verzekering die bij jou past

Voordat je überhaupt kunt beginnen met zorgverzekeringen vergelijken, bijvoorbeeld op premie, is het goed te bepalen wat jij nodig hebt, of denkt te hebben. Dit is onder andere afhankelijk van je leeftijd (hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je meer zorg nodig hebt) maar ook van de omstandigheden. Wil je bijvoorbeeld graag zwanger worden, dan kun je daar nu alvast rekening mee houden.

Vooral als je verwacht weinig zorgkosten te maken, kan je dit behoorlijk wat geld besparen. Zo betaal je bijvoorbeeld voor extra, aanvullende pakketten, maar als je die niet gebruikt, kun je die dus achterwege laten.

Verder kun je, bovenop je verplichte eigen risico van €385 per jaar, een vrijwillig eigen risico nemen. Je kunt dit ophogen tot totaal €885 per jaar, maar dit kan gemakkelijk €15, of meer per maand aan premie schelen!

Tenslotte is de manier van zorgkosten afhandelen en declareren bepalend voor de premie. Doe je alles zelf (online) dan is dit vaak goedkoper dan wanneer je kiest voor een full-service verzekeraar. Wil je overal terecht kunnen voor zorg, dan kom je op een vrijekeuze polis uit, en die is duurder dan een natura polis waarbij je niet zomaar overal terecht kunt.

Het zijn allemaal keuzes die uiteindelijk bepalen hoeveel jij gaat betalen voor je zorgverzekering.

Hoeveel kun je besparen door te veranderen van zorgverzekering?

Al blijf je bij je eigen verzekeraar en zet je je eigen risico omhoog of wijzig je je polis in een natura polis met weinig eigen zorgkeuze, dan kun je al behoorlijk besparen. Stap je over naar een andere verzekeraar, dan kan dat verschil ook aanzienlijk zijn. We hebben een paar besparingen op een rijtje gezet voor je:

  • de goedkoopste basisverzekering met €385 eigen risico en beperkte zorgkeuze kost €102 per maand (tarief 2020)
  • kies je bij deze verzekering het hoogste eigen risico (€885) dan scheelt dit €15 per maand, maar de goedkoopste polis bij een andere verzekering is dan nog eens €4 per maand goedkoper
  • de duurste basisverzekering met €885 eigen risico en beperkte zorgkeuze kost €96 per maand, dat is €14 meer dan de goedkoopste. Bij €385 eigen risico komt de duurste op €115, €13 meer dan de goedkoopste. Wel heb je dan meer keuze uit zorgverleners

Oftewel, het scheelt bij dezelfde voorwaarden zomaar €15 per maand, of zelfs meer, om te veranderen van zorgverlener. Hoe lager het eigen risico en hoe meer zorgkeuze, hoe kleiner dit verschil overigens wordt.