Hoeveel kun je vergoed krijgen van een traplift? En wat kost het?

Trapliften worden vaak aangeschaft door mensen die zelf niet (meer) in staat zijn om trap te lopen. Ze zorgen ervoor dat je toch eenvoudig de ingang van je huis kunt bereiken of je makkelijker van verdieping naar verdieping beweegt. Een traplift kan echter best hoog in de kosten lopen, dus is het wel interessant om te kijken in hoeverre een traplift vergoed zou kunnen worden. Benieuwd wat hierin de mogelijkheden zijn? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Vergoeding

Veel trapliften worden gesubsidieerd omdat het nou eenmaal een medisch vereiste is. Je kunt er zelf niets aan doen als je een traplift nodig hebt. Bij organisaties als het WMO kun je zelf uitzoeken of jij kans maakt op een subsidie, maar handiger is het om een trapliftadviseur te benaderen die hier meer verstand va heeft en ook weet hoe subsidies voor trapliften werken. Het wmo, de wet maatschappelijke ondersteuning, vergoedt alle aanpassingen die nodig zijn om zelf langdurig zelfredzaam te kunnen blijven wonen. Een vergoeding traplift wmo helpt mensen dus ontzettend bij het aanpassen van de woning. De eigen bijdrage b ij een wmo-indicatie is per maand maximaal 19 euro – dat is goed om rekening mee te houden.

appartement, architectuur, binnen

Geen vergoeding

Als je -om wat voor reden dan ook- niet in aanmerking komt voor een vergoeding van de traplift, wat is dan het kostenplaatje waar je rekening mee moet gaan houden? Trapliften experts zeggen dat je dan ongeveer rekening moet houden 3.000,- euro of meer. Dat is natuurlijk ook afhankelijk van het soort trap wat jouw huis vereist. Een rechte trap is vaak al iets goedkoper dan een traplift voor een wendeltrap. Ook hoge trappen zullen meer kosten, omdat er meer afstand is wat gedekt moet worden. 

Problemen met huurwoning

Als je een koopwoning hebt, dan kun je zonder te twijfelen een traplift laten installeren als je dat zou willen. Bij een huurwoning ligt dit echter wat anders: hiervoor moet je eerst toestemming hebben van de huurbaas of van de vereniging van eigenaren. Ook als je een koopwoning hebt en de trap zich in de buitenlucht bevindt (wat je misschien zou kunnen beschouwen als openbare ruimte) mag je de traplift gewoon laten installeren, omdat het wel “jouw” trap is. Uiteraard gaat dit alleen op mits je niet met iemand anders woont.