Wat is een vaporizer pen?

Heb je weleens gehoord van vapen via een vaporizer pen? Het is de laatste tijd enorm in opkomst en het gebruik hiervan is dan ook erg populair, maar wat is een vaporizer pen eigenlijk precies? Het vapen is van oorsprong een Engelse term en het betekent het verdampen en inhaleren van e-liquid met een elektronische sigaret. Het een synoniem voor elektronisch roken. Dus ook bij gebruik van een vaporizer pen ben je aan het dampen. Maar de werking van een pen is wel heel anders dan een elektronische sigaret. Wat het verschil?

Hoe werkt de vaporizer pen?

Een vaporizer kun je vergelijken met een kleine oven. Deze verbrand het materiaal niet, maar verwarmt het tot een temperatuur tussen de 157ºC en 226ºC. Er vindt dus geen verbranding plaats maar de actieve stoffen verdampen hierdoor. Een vaporizer pen is een klein vaporizer waarmee je dus gedroogde kruiden, tabak of medicinale wiet kunt verdampen. Een vaporizer pen is iets anders dan een e-sigaret en dat geldt ook voor de werking. Hierdoor komen er ook geen schadelijke stoffen, teer of koolstofmonoxide vrij. Een vaporizer pen is klein en compact, door het smalle en kleine uiterlijk lijkt deze op een pen, vandoor ook de naam. Een vaporizer pen wordt gebruikt voor het dampen van kruiden, wiet of tabak. Je zet de pen aan en daarna vul je de vaporizer pen met kruiden. De temperatuur stijgt en vervolgens worden door de hoge temperatuur de kruiden omgezet in damp, welke je kunt inademen.

Waar moet je opletten bij de aanschaf?

Als je een vaporizer pen wilt aanschaffen dan zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Zo heb je naast de draagbare vaporizers ook nog desktop vaporizers. Deze zijn groot van formaat, en geven naast meer damp ook een hogere kwaliteit damp af. De portable vaporizers zijn daarentegen klein en compact van formaat. Ze zijn handig om buiten te gebruiken en vallen niet veel op. De vaporizer pen maakt gebruik van batterijen of een accu. Bij het de aankoop moet je bedenken wat je prettig vindt. Zo kunnen vaporizers met een accu worden opgeladen door ze in een stopcontact te steken of met behulp van een usb, terwijl je de vaporizers met een batterij gemakkelijk kan ‘opladen’ door de batterij te vervangen. Wil je nooit zonder een vaporizer zitten, dan is een vaporizer met batterijen gemakkelijker, of je moet zorgen dat altijd de accu is opgeladen.

Onderhoud en schoonmaak

Een ander punt waarbij je kunt letten is hoe je de vaporizer dient schoon te maken en te onderhouden. Zo is de ene gemakkelijker schoon te maken dan de andere. Bij sommige vaporizers kun je de compartimenten namelijk niet zo makkelijk openen en is het reinigen van een vaporizer pen voor sommigen een priegel klusje. Ook kunnen de temperatuurinstellingen per vaporizer verschillen. Zo kun je bij de ene vaporizer zelf de gewenste temperatuur instellen, terwijl de anderen je vaak een aantal vaste temperatuurinstellingen hebt waarmee je kunt variëren. Als je met deze verschillende factoren rekening houdt, kun je de best passende vaporizer pen kopen.