Besparingstips

Kerst duur? Zo let je dit jaar op de kleintjes

0

December is voor velen de duurste maand van het jaar. Vanwege de feestdagen waarbij iedereen elkaar cadeaus geeft en het liefst een vijfgangenmenu op tafel tovert. Maar ook met minder geld kun je een hele leuke tijd hebben met elkaar. Daarom geven wij een aantal tips, zodat je komend jaar op de kleintjes kunt letten.

Stel een budget vast

Wil je voorkomen dat je te veel uitgeeft? Begin dan al met te bedenken wat je wél aan de feestdagen wilt uitgeven. Is dat bijvoorbeeld voor het hele gezin 400 euro? Dan kun je daar je cadeaus en menu’s op aanpassen. Ook als je elkaar cadeautjes wilt geven met Sinterklaas of Kerstmis, kun je een budget afspreken. Zodat je je niet verplicht hoeft te voelen om met hele dure presentjes aan te komen kakken. Als iedereen het bijvoorbeeld onder de twintig euro houdt, blijft het betaalbaar.

Maak lijstjes van tevoren

Heb je je budget vastgesteld? Maak dan lijstjes met wat je wilt en moet kopen. Wat moet je in huis halen aan versiering, zoals kerstboomverlichting, wie wil je cadeaus geven en wat en wat wil je op het kerstmenu zetten voor hoeveel gasten. Wanneer je alles op een rijtje zet, krijg je meer overzicht. Leg het naast je budget om te kijken hoe je er invulling aan kunt geven. Zónder je limiet te overschrijden natuurlijk.

Houd aanbiedingen in de gaten

In aanloop naar pakjesavond, kerst en oudjaarsavond doen de Nederlandse supermarkten een hoop leuke aanbiedingen. Het loont om die in de gaten te houden en boodschappen in te slaan op het moment dat ze afgeprijsd zijn. Is dat al een week voor kerst? Geen probleem, dan bewaar je de ingrediënten nog even in de vriezer. Zo blijven ze hartstikke vers. Het kost misschien wat tijd om alle folders door te spitten en verschillende winkels af te gaan. Maar zo kun je wel op een relatief goedkope manier je lijstjes afwerken.

Duurzame kerstversiering

Houd bij de aanschaf van je kerstversiering rekening met de duurzaamheid. Een echte kerstboom is hartstikke leuk. Maar die gaat maar een jaartje mee en dat is natuurlijk hartstikke zonde. Overweeg daarom om eenmalig een nepboom aan te schaffen waar je jarenlang plezier van hebt. Hetzelfde geldt voor de ballen, slingers en verlichting waar je de boom mee aankleedt. Houd het basic, zodat je de gekozen kleuren niet binnen twee jaar beu bent. Dat scheelt weer in de jaarlijkse kosten voor de versiering binnen- en buitenshuis.

Houd het minimalistisch

Ook al kun je met een klein budget een heerlijke maaltijd bereiden en kun je nog prima leuke cadeaus aanschaffen, houd het minimalistisch als je weinig te besteden hebt. Daar is helemaal niets mis mee. Vraag je af: wat vind ik belangrijk aan kerst? Waarschijnlijk is dat het samenzijn met familie en vrienden. En dat hoeft in essentie niet veel te kosten. In plaats van de hele dag eten en cadeaus aan elkaar uitdelen, kun je ook iets anders bedenken. Zo oppert SoChicken bijvoorbeeld om een wandeling in de duinen, of in het bos te maken. Om daarna met een heerlijke warme chocomel rond de haard te kruipen. Dat is pas quality time!

Wees creatief

Het is één van de manieren om creatief invulling aan de feestdagen te geven. Door gewoon eens anders te denken dan de standaard viering. Maar ook in andere opzichten kun je op een creatieve manier besparen. Bijvoorbeeld door zelf je versieringen te maken. Dit kan zelfs een kerstactiviteit zijn met het gezin. Het barst op het internet van de DIY’s om zelf de leukste dingen te maken. En ook dat is nog eens hartstikke gezellig!

Heroverweeg je zorgverzekering

Deze had je vast niet verwacht in het lijstje bij de feestdagen, maar het is wel een hele belangrijke. Tot 1 januari heb je namelijk de tijd om je zorgverzekering op te zeggen. En tot 1 februari kun je vervolgens overstappen naar een andere verzekeraar. Door de verschillende aanbieders naast elkaar te leggen kun je behoorlijk wat besparen op je premie. Maar kijk niet alleen naar de maandelijkse kosten: kijk ook echt naar wat je aan zorg nodig hebt. Voor aanvullende verzekering betaal je misschien meer premie. Maar zo kun je mogelijk wel in de uiteindelijke zorgkosten besparen.

Bedrijfskosten waar je op kunt besparen: verrassende tips

Previous article

Dit zijn dé buitenzonwering trends van 2020

Next article
Login/Sign up