Klein budget, maar wel graag een kerstboom? 5 Tips

December en dan met name kerst zijn allebei niet gelijk heel goedkoop. Hoe pak je de kerstversiering en kerstboom aan als je maar ene klein budget hebt?

Kerstversiering

Het huis versieren kan vrij prijzig zijn ten tijden van kerst. Iedereen wil in de decembermaand hun spullen kopen dus voor alle versieringen betaal je de volle mep. Als je sowieso niet veel geld aan kerstversiering wil besteden, ongeacht in wat voor financiële situatie je ook zit, kan je het beste kerstversiering kopen als kerst geweest is. Bijvoorbeeld tussen kerst en oud en nieuw in, of in het nieuwe jaar. Veel tuincentra en winkels doen dan de voorraad weg met hoge kortingen. Zo kan je met een lowbudget alvast voor volgend jaar shoppen.

Je eigen kerstversiering zelf maken is ook een goede budgetoptie. Je kan een heleboel leuke versieringen maken met spulletjes die je nog in je huis hebt rondslingeren. Zoek verschillende doe-het-zelf knutselwerkjes op en zet deze thuis in elkaar. Zo heb je een leuke bezigheid en bespaar je op de kosten van kerstversiering. Brei bijvoorbeeld een paar leuke kerstmutsjes in elkaar van wol. Dit is heel goedkoop en het staat ontzettend leuk in de kerstboom.

Een andere leuke bespaartip is het ruilen van kerstversiering met je vrienden. Zo hebben jullie allebei een compleet andere kerstboom in huis dit jaar, zonder dat je er een klein kapitaal aan uit hoeft te geven. Dit kan je elk jaar weer doen met andere vrienden. Op die manier heb je elk jaar weer een vrolijke verandering in je traditionele kerstboom. Het is ook nog eens duurzaam om te ruilen, aangezien niemand zijn kerstversiering weg hoeft te gooien en dat is natuurlijk ook mooi meegenomen. Misschien bevalt de nieuwe kleur boom jullie beide wel en ga je er een paar jaar mee verder. Hartstikke leuk!

Led licht

Zit je aan een krap budget vast voor een langere tijd, dan is het sowieso wijs om te investeren in Led verlichting. Toegegeven, ze zijn ietsjes duurder om aan te schaffen, maar deze kleine investering haal je er makkelijk uit. Led verlichting gaat namelijk jarenlang mee, zeker als je de lampjes alleen een paar weken in december laat branden. Daarnaast is led licht een stuk zuiniger dan conventionele verlichting. Op die manier bespaar je dus ook nog eens op je energierekening tijdens de feestdagen en dat is iets waar we allemaal wel op willen besparen!

Alternatieve kerstboom

Maar wat dacht je van een alternatieve kerstboom? Daar zijn namelijk heel veel opties voor te vinden. Zo is de new kid on the block de houten kerstboom. Deze nieuwkomer wint heel snel de harten van vele kerst- en houtliefhebbers. Daarnaast staat het geweldig in een bijna elk interieur en het is eens een keer wat anders dan zo’n grote groene prikker. Je kan de houten kerstboom eventueel ook zelf maken in de vorm en met het hout dat jij wil. Dit is natuurlijk even een project, maar in de kerstvakantie heb je genoeg tijd over toch?

Liever een houten kerstboom kopen die helemaal ready voor je klaarstaat? Dat kan natuurlijk ook. Kies voor de spiraalkerstboom, die als een elegante houten lat vorm gegeven is of ga voor de draaibare latten waarmee je zelf een vorm mee kan maken. Vind je de keus maar moeilijk? Lees dan gerust wat meer informatie over waar deze bomen vandaan komen en hoe je ze leuk in jouw inrichting kan opnemen. Je kan de houten kerstboom namelijk net zo leuk versieren als de traditionele boom die je altijd gehad hebt. Er kunnen gewoon kerstballen in deze boom hangen en een lichtjessnoer kan er ook gewoon in.

Kunstkerstboom

Minder mooi dan een eigengemaakte alternatieve kerstboom, maar minstens net zo gezellig, is er ook nog altijd de kunstkerstboom. Misschien niet helemaal budgetvriendelijk als je nu eventjes op de kleintjes moet letten, maar wel des te duurzamer als je elk jaar weer van deze boom kan genieten. Over het algemeen zijn kunstbomen goedkoper dan elk jaar een vers gekapte echte kerstboom in huis te nemen. Kunstkomen gaan namelijk sowieso wel tien jaar mee. Over een langere tijd gezien, kan je er dus ongeveer driehonderd euro op besparen, maar dan moet je die investering nu wel kunnen missen.

Klein boompje

Toch, we snappen heel goed dat je wel echt van kerst houdt en het liefst zo’n lekkere groene spar in je kamer hebt staan. Dat kan natuurlijk wel. Als je je voor de rest een beetje aan je eigen budget houdt, wat andere bespaartips naleeft en bijvoorbeeld een kleinere boom haalt dan je normaal gesproken zou doen, moet je het wel redden deze kerst. Een kleine boom staat namelijk ook ontzettend leuk. Stop hem gewoon in de pot die je normaal ook zou gebruiken en het boompje zal er leuk en zelfs een beetje ondeugend uitzien. Zet de pot op een kleine verhoging of een krukje om wat meer hoogte te creëren en versier het boompje leuk. Je zal zien dat een kleiner boompje helemaal niet minder gezellig is en handig voor jou: het scheelt in prijs met die twee meter lange Nordmann!

Dit jaar toch echt geen kerstboom vanwege het budget, maar wil je toch je woonkamer een beetje leuk aankleden? De takken van de kerstbomen die eraf gehaald worden kan je ook gewoon gebruiken. Haal deze bijvoorbeeld bij het tuincentrum en ga er thuis creatief mee aan de slag. Een paar lichtjes erin, een kerstbal of versiering erbij, een gezellige dennentak en je bent alweer klaar. Lekker simpel, heel gezellig en budget vriendelijk.