Alle kosten van een crematie op een rij gezet

Het overlijden van een dierbare is een verschrikkelijk verlies en komt altijd onverwachts. Hoe moet je op zo’n moment met zaken zoals kosten van een crematie omgaan?

Onvoorziene kosten

Het kan voorkomen dat sommige nabestaanden ineens komen te zitten met de kosten voor de uitvaart van de overledene. Dat kan komen doordat de overledene niet had gespaard voor de uitvaart, of geen verzekering had afgesloten. In sommige gevallen komen er zelfs nog meer kosten bij waarop je niet had gerekend wanneer er nog huur of een lening afbetaald moet worden.

Overlijdensrisicoverzekering

Wanneer er sprake is van doorlopende kosten zoals een studieschuld, huur die betaald moet worden of een doorlopende hypotheek, kan een overlijdensrisicoverzekering (OVR) ervoor zorgen dat de nabestaanden niet ook deze doorlopende kosten hoeven te dekken. Deze verzekering zorgt er namelijk voor dat deze kosten worden betaald, wanneer je komt te overlijden tijdens de duur van de verzekering. De duur daarvan bepaal je zelf.

Uitvaartverzekering

Niet te verwarren met een overlijdensrisicoverzekering is de uitvaartverzekering. Als je een crematie wil, kan de uitvaartverzekering er voor zorgen dat alles geregeld kan worden zonder dat de nabestaanden alles uit eigen zak moeten betalen. Hoeveel kost een crematie nou eigenlijk? Een uitvaart kan al gauw oplopen tot €10.000,- of meer. Wanneer je een uitvaartverzekering afsluit, worden de kosten van de uitvaart tot op zekere hoogte altijd uitgekeerd. Dat is het voornaamste verschil met de overlijdensrisicoverzekering, die wordt alleen uitgekeerd als je komt te overlijden binnen het tijdsbestek dat de verzekering loopt.

Rouwkaarten en bloemstukken

Om een complete crematie goed te laten verlopen, is er van alles nodig. Een crematie is niet compleet zonder een mooi boeket op de kist en een bloemetje in de ontvangstruimte. Denk bij de kosten ook aan de rouwkaarten en rouwadvertentie in de krant of dagblad. Die kosten kunnen al gauw oplopen tot €500 in totaal. Afhankelijk van wat je zelf kiest om te doen.

Speciale wensen

Een speciaal afscheid van een bijzonder persoon met wat extraatjes om het laatste afscheid mooi te laten verlopen is prachtig. Het kan echter wel duurder uitpakken dan verwacht. Een speciale kist of een rouwstoet met speciale auto’s kan net datgene zijn wat de dag bijzonder maakt, maar ook net iets duurder. De kosten van jouw ideale uitvaart kan je makkelijk berekenen door wensen op een rij te zetten en zelf afwegingen te maken.

De Urnenmuur

Wanneer de crematie is geweest komt de urn vaak in een urnenmuur terecht. Een soort begraafplaats, maar dan om de urnen in te zetten. Er komt een kleine grafsteen op de plaats waar de urn ligt met de naam en data van de overledene. Een plaats op zo’n muur kost gemiddeld €370 per jaar. Vaak sluit je contract af voor vijf jaar en daarna kan je tijd bij kopen.