Lenen en sparen tegelijk: het kan 

Als het niet nodig is, leen je liever geen geld en dat begrijpen we. Met een lening bouw je in principe een bedrag op wat je weer terug moet betalen en natuurlijk heb je liever dat dit niet nodig is. Toch zijn er soms gewoon grote bedragen waar je het vermogen niet voor hebt op in één keer af te rekenen. Als je echt even niet weet wat de beste stap is, dan zou je ook kunnen overwegen om te lenen en sparen tegelijk. Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat en wat de voor- en nadelen hiervan zijn? We bespreken het in dit artikel.

Wanneer lenen?

Je kunt een lening afsluiten voor een bepaalde aankoop, terwijl je dit geld ook op je rekening hebt staan. Voordat je geld gaat lenen is het altijd belangrijk om een afweging te maken in hoeverre dit nodig is. Wil je bijvoorbeeld een auto kunnen financieren, dan kan het heel verstandig zijn om een persoonlijke lening af te sluiten.

pink ceramic pig coin bank

Geld lenen kost geld

Natuurlijk is geld lenen niet gratis en daarom is het wel belangrijk dit te overwegen. Het geld wat je leent moet je uiteindelijk een keer gaan terugbetalen, en vaak zelfs met rente. Als je het geld nu ook op je rekening hebt staan, dan is het misschien verstandig om te overwegen of het wel de moeite waard is om een lening af te sluiten.

Juist verstandig

Soms kun je niet anders dan geld lenen, bijvoorbeeld omdat je het bedrag wat je op je rekening hebt staan niet allemaal in één keer kunt uitgeven, omdat je het misschien achter de hand wil houden. Je weet nooit wanneer je wasmachine bijvoorbeeld een keer kapot gaan en je in één keer een grote uitgave moet doen. Het kan best een groot risico zijn om dan al je spaargeld te investeren in een grote uitgave, en vervolgens je spaargeld kwijt te zijn.

Het kostenplaatje

Stel je voor dat je een spaarrekening hebt waar 10.000 euro op staat. Hierop krijg je per jaar een rentepercentage van 2%, wat betekent dat je elk jaar 200 euro aan rente ontvangt van de bank, omdat je een spaarrekening hebt. Waarschijnlijk is de rente over een lening een stuk hoger, bijvoorbeeld 5%. Dat zou betekenen dat je voor de lening per jaar 500 euro moet afstaan aan de bank, waardoor -als je een rekensommetje maakt- je driehonderd euro per jaar zou mislopen. Is dit het je echter wel waard door de extra vrijheid die een lening je kan bieden, dan kan een lening zeker een goed idee zijn.