/

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van lenzen?

Contactlenzen zijn een ontzettend persoonlijk iets. Niet alleen verschillen de lenzen an sich vrij vaak, ook hoe je ermee omgaat is voor iedereen anders. Maar: sta je ent op het punt om nieuwe contactlenzen aan te schaffen? Let dan op, want er zijn een aantal dingen waar je zeker op moet letten voordat je nieuwe contactlenzen koopt.

Maak je lenzen alleen schoon met lenzenvloeistof

Voor het schoonhouden van je lenzen moet je zeker geen water of speeksel gebruiken. Kraanwater heeft namelijk, volgens verschillende biologen, verschillende micro-organismen die schadelijk zijn voor je ogen en waardoor je ogen kunnen ontsteken. Ook speelksel is niet geschikt als schoonmaakmiddel voor je lenzen. Denk er bijvoorbeeld eens aan hoe het zou zijn als je na pittig eten je lenzen met speeksel zou schoonmaken. Au….

Gebruik alleen lenzenvloeistof, maar wees wel zeker dat je de juiste lenzenvloeistof voor jou ogen hebt gekocht. Niet iedereen kan namelijk de goedkoopste lenzenvloeistof die er is van, omdat iedereens oog anders is en daarmee ook iedereens vetafscheiding. Laat je dus zeker adviseren door een deskundige over welke lenzenvloeistof jij aan kunt, maar kies dan wel voor een onafhankelijke adviseur, zodat hij je niet onnodig een hele dure lenzenvloeistof aansmeert.

Lenzen combineren

Wanneer je én moeite hebt met het kijken naar dingen ver weg én het kijken naar tekst dichtbij is het ook mogelijk om lenzen te combineren. Dat betekent dat je in je ene oog een lens draagt voor ver weg (met een negatieve afwijking) en in het andere lenzen voor dichtbij (met een positieve afwijking). Het is misschien even wennen, maar zo leer je jezelf wel naar ver weg én dichtbij kijken.

Lenzenvloeistof vergeten

Wat te doen als je je op reis bent en je lenzenvloeistof vergeten bent? Allereerst kun je ook kiezen voor een lenzenvloeistof multipack, zodat je ook een lenzenvloeistof in travel size ontvangt, zoals OPTI-FREE PureMoist Multipack. Ben je je lenzenvloeistof vergeten, dan kun je je lenzen ’s avonds in een klein laagje water te leggen, de volgende ochtend lenzenvloeistof te kopen en ze dan alsnog schoon te maken.