//

Printen is duur! Zo kan het goedkoper, 3 besparingstips

Er wordt op een dag heel veel geprint. Kantoren in binnen- en buitenland drukken massaal facturen, rapporten en andere belangrijke documenten af. En dat is niet te voorkomen, maar dat zorgt wel voor een grote kostenpost. Wil je als ondernemer besparen hierop? We vertellen het jou in deze blog.

Geld besparen op het printen betekent tegelijkertijd dat je ook werkt aan een milieuvriendelijk kantoor. Minder printen is namelijk ook goed voor het milieu. Duurzaamheid en geld besparen gaan dus hand in hand.

1. Moet ik dit printen?

Dit is een belangrijke vraag die jij, en je medewerkers, aan zichzelf moeten stellen. Moet ik dit printen? Hang deze vraag bijvoorbeeld boven de printer. Heb ik dit écht gedrukt nodig? Of kan ik het ook vanaf mijn computer op een logische plek opslaan, zodat ik het later nog een keer erbij kan pakken? Digitaal opslaan is tenslotte beter voor de natuur dan een papieren versie. Is het écht nog mogelijk? Dan zal je op de printknop moeten drukken. Maar hierdoor zul je zien dat er minder wordt geprint.

2. Ga voor een zuinige printer

Een printer die zuinig print is direct ook goedkoper. Dat komt omdat er minder inkt wordt gebruikt. Dat is niet alleen beter voor je portemonnee het is ook prettig voor het milieu. Dus wil je besparen op je printerinktZo kun je bij het instellen van de printer kiezen voor minder inkt. En zet je instellingen ook altijd op zwartwit. Willen mensen kleur dan kunnen ze dat zelf instellen, maar hierdoor is de lat hoger en wordt niet alles direct volledig in kleur afgedrukt.

3. Kies het juiste papier

Als je echt iets moet printen, dan kun je het verschil maken door te kiezen voor verantwoord papier. Er zijn namelijk veel bedrijven die papier recyclen, hierdoor kun jij jouw papiergebruik verminderen en tegelijkertijd ervoor zorgen dat je je bezighoudt met het milieu.

Let op de verschillende keurmerken, denk aan:

  • FSC
  • PEFC
  • Eco Logo

Hierdoor kun je zien of jij het juiste papier aanschaft. En wil je nu helemaal goed bezig zijn? Zet dan een papierbak naast de printer. Zo kun je ook gebruikmaken van printjes die bijvoorbeeld maar eenzijdig zijn afdrukt.